≫ 

Čuveni Bondov Lotus, za koga je Ilon Mask iskeširao milion dolara, bio je plaćen 10.000 puta manje

Za snimanje filma korišćeno je ukupno osam Lotusa Esprit, a onaj koga je njujorški par kupio bio je jedni koji se pojavljivao u podvodnim scenama

  • 1
lotus esprit submarine Foto: Profimedia

Biznismen Ilon Mask, izvšni direktor kompanije Tesla, podigao je priličnu prašinu kada je 2013. godine kupio čuveni Lotus Esprit podmornicu, koga je Rodžer Mur, kao Džejms Bond, vozio u filmu "Špijun koji me je voleo", iz 1977. godine.

Šest godina kasnije, Mask je priznao da je nedavno predstavljeni Tesla Cybertruck delimično dizajniran po ugledu na kultni Bondov automobil.

Međutim, jedan par iz Njujorka je 1989. godine, na tzv. slepoj aukciji (na koji učesnici iznose svoje ponude, ne znajući koliko drugi nude a često ni za šta se nadmeću), kupio sadržaj jedne napuštene garaže i za to platio jedva 100 dolara.

Pogađate, u njemu je bio deo filmske istorije, kultni beli Lotus podmornica u kome je Bond, u dubokim plavetnilu mora, zavodio rusku majorku Anju Amasovu.

Za snimanje filma korišćeno je ukupno osam Lotusa Esprit, a onaj koga je njujorški par kupio bio je jedni koji se pojavljivao u podvodnim scenama.

Prema tvrdnjama Daga Redeniusa, suosnivača Fondacije Jan Fleming, koji je i utvrdio autentičnost automobila, par nikada nije ni gledao "Špijuna koji me je voleo" i "nije imao pojma koliko je to što su kupili zaista vredno".

lotus esprit submarine Foto: Profimedia

Kada su saznali šta su zaista kupili, "kozmetički" su restauritali automobil da bi ga potom izlagali na brojnim prilikam izložbama. Bondov beli Lotus Esprit kasnije je prodat na aukciji nepoznatom kucpu za 997.000 dolara, da bi se kasnije saznalo da je da ga je kupio niko drugi od vlasnik Tesle.

Mask je, kasnije, izjavio da će preraditi automobil, u njega ugraditi Tesline elektromotore i pokušati da od njega napravi upravo onakav Lotus kakav je bio u filmu, koji juri po putu a krstari pod vodom. Još uvek nema informacije dokle je u tome odmakao...

Video: Ovo je najskuplji Ferari na svetu, cena da se smrzneš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    6. decembar 2019 | 06:57

    Citas clanak o veteranu koji nema 'leba da jede, i kome se kuca rusi na glavu, a onda naidje ovakav clanak gde neka budala daje milion dolara iz dosade. Zreli smo za potop.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA