≫ 

Od 0 od 1.000 na sat za samo jedan minut!

Iako je rezultat zaista impresivan, Bloodhound je "tek" šesti na listi najbržih automobila u istoriji

  • 5
Auto raketa, Bloodhound

Printskirn: YouTube/Bloodhound LSR

Ne tako davno supersonični automobil Bloodhound se nalazio na ivici bankrotstva, pa je sve u vezi sa tim projektom trebalo da bude obustavljeno.

Međutim, testovi obavljeni na trkačkoj stazi u isušenom jezeru Haksken Pan u Južnoj Africi, gde je ova raketa na točkovima za samo 50 sekundi postigla brzinu od 1.010 kilometara na sat, pokazali su da ovaj jedinstveni projekat i dalje živi.

Iako je rezultat, postignut uz pomoć mlaznog motora EJ200, zaista impresivan, Bloodhound je "tek" šesti na listi najbržih automobila u istoriji.

Na sledećem testu trebalo bi da dobije dodatno pojačanje, jer je planirano da mu u tunel ispod motora bude ugrađena dodatna raketa.

Očekuje se da će nakon te nadogadnje Bloodhound biti u stanju da premaši brzinu od 1.200 kilometra na sat i da obori svetski rekord.

Autori projekta, međutim, još uvek imaju finansijske probleme, pa i pored njihove najbolje volje, budućnost supersoničnog automobila nije beš sasvim izvesna.

A da bi projekat Bloodhound dobio svoju finalnu verziju potrebno je još oko 13 miliona dolara, zbog čega konstruktori očekuju da će interesovanje medija za raketu na točkovima privući nove investitore.

(Telegraf.rs/Engadget)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snooker

    6. decembar 2019 | 18:55

    Moj jugo za minut se pokvari 3 puta 😹

  • CRNI

    6. decembar 2019 | 20:53

    A koja mu je komercijalna svrha

  • Radza

    6. decembar 2019 | 20:27

    E ovo treba da nam otvori oci svima nama na balkanu .Dok savremeni svijet razvija tehnologiju nezamislivih razmjera mi se trvemo oko nacionalizma i vjerskog fanatizma . Ako ne promijenimo nacin razmisljanja nema nam spasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA