≫ 

Klima muči i Nemce, ali oni ipak ne daju terence

Do 2025. godine više od polovine vozila u Nemačkoj će biti terenci i SUV vozila

  • 3
Mercedes AMG G 63 Foto: Wikimedia/Alexander Migl

Uprkos vodećoj ulozi Nemačke u borbi protiv klimatskih promena, vozači u toj zemlji i dalje pri kupovini daju prednost neekološkim terencima i tzv. SUV vozilima tako da je 2019, prvi put u jednoj godini, u Nemačkoj registrovano više od milion vozila ove kategorije u ličnom vlasništvu.

Savezna kancelarija za motorna vozila (KBA) u Flensburgu saopštila je da je krajem novembra zabeleženo da je prijavljeno 1,3 miliona terenaca i tzv. SUV vozila, u ličnom vlasništvu.

"To je 18 odsto više nego prošle godine", navodi se u saopštenju. Stručnjaci smatraju da će se trend pojačanog interesovanja za terence nastaviti i u nastupajućem periodu, prenosi Hina.

"Pojačano zanimanje za ovaj segment ličnih vozila će biti nastavljen i u nastupajućim godinama", rekao je stručnjak za automobilsku industriju sa Univerziteta Duizburg/Esen Ferdinad Dudenhofer.

Mini Countryman Foto: Profimedia/Pacific Press/ddp USA

On prognozira da će do 2025. godine više od polovine vozila u Nemačkoj činiti terenci i tzv. SUV vozila.

Dudenhofer, međutim, za razliku od Savezne kancelarije za motorna vozila, u SUV ubraja i vozila poput Mini kantrimena, koji karoserijom i konceptom podsećaju na terence. Za KBA Mini kantrimen spada u kategoriju malih ličnih vozila.

U svrhu ostvarivanja klimatskih ciljeva i nulte emisije ugljen dioksida do 2030. nemačka vlada, između ostalog, planira i subvencioniranje električnih ličnih vozila.

Trenutno je svega 2,6 posto novoregistrovanih ličnih vozila u Nemačkoj na električni pogon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prepametni

    11. decembar 2019 | 18:11

    A naši kao ona žaba što je videla kako konja potkivaju, odma pžurili da zabrane hiljade vozila starije generaciije, a dali ti ljudi mogu da kupe novija a vozilaim trebaju, naše naučnike ne interesuje

  • montenegringo

    11. decembar 2019 | 20:39

    Siromasi ce i dalje da kupuju mala auta a ovi sto brinu o zemlji ce terence

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA