≫ 

Ispratilo ga 25.000 ljudi: Najpoznatiji "mustang" na svetu prodat za 3,74 miliona dolara

Posle debija na Salonu automobila u Detroitu, jedinstveni "mustang" je poslednju godinu proveo na izložbama po svetu. S obzirom na istoriju tog automobila, bilo mu je teško odrediti njegovu cenu

  • 0
Mustang Bulit Printscreen: YouTube/Mecum Auctions

Originalni "ford mustang GT" koji je 1968. godine korišćen za snimanje filma "Bullitt", i koga je potom vozio tada veoma popularni glumac Stiv Mekvin (1930-1980), prodat je na aukciji za 3,74 miliona dolara.

Akcionarska kuća "Mecum Auctions" ga je prodala u Kisimiju, malom gradu na Floridi, bez "rezerve" i bez minimalne cene koju zahteva vlasnik.

Kompanija "Ford" je 2018. godine obelodanila da je pronašla famozni tamnozeleni "Highland Green Bullitt Mustanga GT", originalan auto koji je 1968. godine vozio Mekvin. Taj automobil koji je "divno patiniran", decenijama je bio u istoj porodici.

Prema nedavnom izveštaju agencije Blumberg, odlučeno je da se ne prodaje ni u jednoj od skupih i čuvenih aukcijskih kuća, već u specijalizovanom "Mekamu", uglednom prodavcu američkih sportskih automobila velike snage i "mustanga" iz druge polovine 20. veka, za koje su zainteresovani mnogi.

Taj jedinstveni "mustang" poslednju godinu je proveo na izložbama po svetu, posle svog debija na Salonu automobila u Detroitu.

S obzirom na istoriju tog automobila, bilo mu je teško odrediti cenu. Ispostavilo se da su u pravu bili stručnjaci koji su očekivali čak četiri miliona dolara, dok su drugi ukazivali da je poslednjih godinu ili dve popustilo tržište klasičnih automobila, te su očekivali manje.

To je tako postao najskuplji "mustang" do sada, nadmašivši "Shelbi GT500 Super Snake" iz 1967. godine koji je prošle godine prodat za 2,2 miliona dolara, objavio je list Orlando Sentinel.

Vlasnik Šon Kirnan, sa sestrom Keli Koton, dovezao ga je na aukcijski blok u "Silver Spurs Areni", pred 25.000 ljudi.

"Ovaj automobil je do sada prodavan dva puta, a u mojoj porodici je već 45 godina. Svaki put kada je prodavan, početna cena je bila 3.500 dolara", rekao je Kirnan, i aukcija na Floridi je takođe počela od te cene.

Kirnanov otac, Robert, kupio je taj automobil pošto je 1974. godine na televiziji video oglas. Njegova porodica iz Nju Džersija ga je potom svakodnevno koristila sve do 1980. godine, kada se kvačilo sasvim pokvarilo. Krajem 1970-ih, Stiv Mekvin, koji je igrao glavnu ulogu u filmu "Bullitt" i vozio taj automobil, našao je porodicu Kirnan i pitao da li može da ga kupi i da im u zamenu da sličan "mustang".

Oni, međutim, nisu odgovorili ni na njegove ponovljene molbe.

Robert i Šon Kirnan počeli su tek 2001. da rade na svom zelenom "mustangu". Posle smrti svog oca, Roberta Kirnana 2014. godine, Šon Kirnan ga je završio i otkrio ga svetu. Izneo je i da se tek pre osam meseci pomirio s tim da će na kraju prodati očev trofej.

Posle prodaje, Šon Kirnan je procenio da nikada neki "mustang" neće biti prodat po višoj ceni.

"Što se 'mustanga' tiče, to je to, jer čuvenijih primeraka od 'Bullitt'-a nije ni bilo", rekao je Šon Kirnan.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA