≫ 

Kultna limuzina najvećeg mafijaša u istoriji, posle 92 godne, traži novog vlasnika

Neobičan detalj, koji sasvim sigurno nije bio deo standardne opreme 20-ih godina prošlog veka, je zadnje staklo koje se otvara. Nema sumnje da je njegova namena i te kako imala veze sa jurnjavom i pucnjavom...

  • 3
Kadilak Al Kapone

Printscreen: YouTube/Celebrity Cars

Ako ste ljubitelj klasičnih gangsterskih priča iz vremena prohibicije, kao i automobila iz tog perioda, a pri tome imate i nešto malo više para za trošenje - pred vama se nalazi sveti gral automobilskog sveta! Jedna od kultnih klasičnih limuzina iz garaže zloglasnog Al Kaponea, upravo je počeo da traži novog vlasnika.

U pitanju je Cadillac Town Sedan iz 1928. godine, čiji instrumenti, i posle pune 92 godine, pokazuju samo 1.111 milja, odnosno 1.788 pređenih kilometara.

Automobil je blindiran. Sva stakla na njemu su debljine 2,54 centimetra (1 inč), dok su vrata automobila oklopljena čeličnim pločama.

Neobičan detalj, koji sasvim sigurno nije bio deo standardne opreme 20-ih godina prošlog veka, je zadnje staklo koje se otvara. Nema sumnje da je njegova namena i te kako imala veze sa jurnjavom i pucnjavom. Cadillac je opremljen policijskom sirenom i rotacionim svetlom, policijskim reflektorom i radio-stanicom, sakrivenom u pregradi za rukavice.

A da bi još više nervirao Eliota Nesa i njegove "nesalomive", Al Kapone je naručio da automobil bude ofarban u boje koje je tada koristile policija, što je nekada prilično otežavalo da uoči da li su u njemu gangseti ili policijski agenti.

Kaponeov "kedi" pokretao je modifikovani V8 motor, koji je 3,5 tone tešku limuzinu mogao da "potera" do maksimalne brzine od 177 kilometrana na čas (100 milja na čas). A to je, za 1928. godinu bio zaista impresivan reziltat.

Kadilak, Al Kapone

Printscreen: YouTube/Celebrity Cars

Ovaj Cadillac Town Sedan jedan je od prvih blindiranih automobila ikada. Na svojoj dugovečnosti i odličnom stanju u 93. godini "života", može da zahvali činjenici da je, nekim čudom, ostao neprimećen od strane agenata FBI-ja, koji su inače godinama detaljno pratio prodaju pokretne i nepokretne imovine najozloglašenjih gangstera.

Automobil je do '60-ih godina bio skriven u jednoj čikaškoj garaži, da bi, nakon toga, počeo njegov muzejski život. A onaj ko bi danas želeo da ovo remek delo klasične automobilske ere vidi u svojoj garaži, za to zadovoljstvo će morati da izdvoji - ne manje od 1.000.000 zelenih novčanica!

(Telegraf.rs/M.B.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĐoLe

    23. januar 2020 | 12:46

    E to je prava lmuzina!!! Verovatno ima i neki Tommy Gun u šteku ispod sedišta!!! Prava šteta što mi fali to milionče...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA