≫ 

Japanski giganti opozvali milione svojih automobila zbog otkrivenih bezbednosnih propusta

Toyota će opozvati 3,4, a Honda 2,7 miliona automobila

  • 1
Vazdusni Jastuk

Foto: PIxabay.com

Dva najveća japanska proizvođača automobila, Toyota i Honda, opozvali su milione automobila zbog otkrivenih bezbednosnih propusta.

Toyota je u 21. januara saopštila da će povući 3,4 miliona vozila, od kojih je 2,9 miliona u Americi, zbog potencijalno neispravne opreme koja bi trebalo da zaštiti putnike prilikom sudara. Među modelima koji će biti povučeni nalaze se Corolla, Corolla Matrix, Avalon i Avalon HV - koji su proizvedeni između 2010. i 2019. godine.

Ta vozila bi mogla da imaju neispravnu elektronsku upravljačku jedinicu (ECU), uređaj koji bi trebalo da komunicira sa senzorima u automobilu i pomogne pri aktivaciji vazdušnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva. To se najviše odnosi na deo pojasa koji je dizajniran tako da zategne i amortizuje putnike tokom sudara i pomogne da se umanji rizik od povreda.

Tojota, Japan

Foto-kolaž: Toyota, Pixabay

Iz Toyote su saopštili da su saznali da određeni zvukovi ili buka mogu da ometaju konekciju uređaja, što može da dovede do nepotpune iskorišćenosti vazdušnog jastuka i sigurnosnog pojasa ili, u najgorem slučaju, njegovog potpunog otkazivanja.

Kompanija planira da svakoga ko je eventualno ugrožen obavesti najkasnije do sredine marta. Vozači će biti zamoljeni da svoje automobile odvezu do ovlašćenih servisa, gde će im biti ponuđena ugradnja novog filtera zvuka koji bi trebalo da ublaži problem komunikacije senzora i uređaja, piše CNN.

Honda nema adekvatno rešenje

 

U odvojenom saoštenju istog dana, Honda je saopštila da će opozvati 2,7 miliona automobila - 2,4 miliona iz Amerike i 300.000 iz Kanade. Proizvođač automobila saopštio je da bi neki Acura modeli, proizvedeni između 1996. i 2003, mogli da imaju neispravne pumpe vazdušnih jastuka.

Honda S2000

Printscreen: YouTube/TheSmokingTire

Saopštenje Honde je još jedna glavobolja za Takatu, japanskog proizvođača vazdušnih jastuka, koji je povezan sa skandalom iz 2015. godine, kada je otkriveno da usled greške, vazdušni jastuci mogu da eksplodiraju ili povrede putnike. Taj problem je naterao japanskog proizvođača vazdušnih jastuka na bankrot i najveći opoziv u istoriji automobilske industrije, jer je na desetine miliona automobila bilo ugroženo - čak 34 modela, od Ferrarija do Forda. Greška je dovela do kobnih posledica i povezana je sa najmanje 29 smrtnih slučajeva, ali i stotinama povreda širom sveta.

Honda takođe poziva vlasnike automobila na pregled, iako postoji velika šansa da servisi neće moći mnogo da im pomognu. Zbog nedostatka alternativnih rezervnih delova, iz Honde poručuju da neće moći da započnu sa popravkama još najmanje godinu dana.

(Telegraf.rs/G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • SRBIN

    23. januar 2020 | 16:48

    O Boze.... Auta su 1996-2003 godiste, znaci... 17-24 godine starosti... Pa do sad su se VW, BMW, AUDI raspali... Kapa dole za JAPANCE... Iako su stara auta, ipak ih besplatno doteruju i savrseno stanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA