Povratak u sadašnjost: Ponovo počinje proizvodnja najpoznatijeg filmskog automobila

Plan kompanije je da na staru šasiju stavi gotovo identičnu "retro" karoseriju, ali da za pogon koristi moderan motor od 300-350KS. Enterijer bi, naravno, bio modernizovan

  • 0
DeLoran Printscreen: YouTube/Saabkyle04

Iako se američki proizvođač automobila - DeLorean Motor Company više se proslavio zahvaljujući popularnom serijalu filmova "Povratak u budućnost" nego svojim dostignućima u proizvodnji automobila, njihov model DeLorean DMC-12 jedan je od najprepoznatljivijih automobila popularne kulture.

DMC-12 je ušao u legendu nakon što ga je 1985. kroz vreme provozao Marti Mekflaj, a ni sada, gotovo 40 godina nakon što je nastao, nije izgubio na prepoznatljivosti i atraktivnosti.

DeLoreani su, inače, tražena roba za razne dorade ili restauracije, a sada bi kultni automobil mogao da dobije i novu osveženu verziju.

U SAD je nedavno donet pravilnik koji omogućava proizvođačima vozila malih serija da na tržište godišnje puste do 325 automobila koji ne moraju da prolaze sve moderne procese homologacije, ni da zadovoljavaju najnovije standarde bezbednosti. Upravo to će sada dozvoliti vlasnicima ponovno oživljene kompanije DMC da ponovo počne proizvodnju modela DMC-12.

Ideja se u DMC-u "kuva" već neko vreme. Plan te kompanije je da na staru šasiju stavi gotovo identičnu "retro" karoseriju, ali da za pogon koristi moderan motor od 300-350 KS. Naravno, enterijer bi bio modernizovan, a automobil bi bio opremljen savremenijim tehnološkim rešenjima i onim nivoom elektronike koji predstavlja standard za današnju autoindustriju.

Početna cena novog DeLoreana bi bila oko 100.000 dolara, a vlasnici kompanije kažu da bi mogli da proizvode jedan do dva primerka nedeljno. Sve, međutim, zavisi od toga kada će pomenuta regulativa stupiti na snagu, što se očekuje da se dogodi u narednih šest meseci. Tako bi nove DeLoreane, ako sve prođe u skladu sa očekivanjima, na putevima mogli da vidimo negde tokom sledeće godine, prenosi Autonet.

Inače, jedan DeLorean DMC-12 nedavno je bio "zvezda" eksperimenta istraživača sa Univerziteta Stenford, koji su uspešno obavili prepravke na kultnom automobilu koji je sam, bez ikakve asistencije vozača, vođen samo isprogramirenim kompjutreom, izvodio vratolomijama, driftovao, jurio i izbegavao prepreke i palio gume.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA