≫ 

Rekord za poštovanje: Mercedesovi kamioni ukrotili padine najvišeg aktivnog vulkana na svetu

Unimog je, ovim rezultatom, oborio prethodni rekord koji je držao Suzuki Samurai, postavljen 2007. godine takođe na Andima

  • 2
Mercedes Unomog

Foto: Daimler

Mercedes-Benz je upravo dostigao nove visine! Čuveni Daimlerov kamion Unimog, koji od 1948. predstavlja sinonim za robusno vozilo za rad na teškim terenima, nedavno je postavio novi rekord u nadmorskoj visni do koje je jedno vozilo na motorni pogon uspelo da stigne.

Uspinjući se uz padine vulkana u Čileu, Unimog je stigao do visine od 6,694 metara iznad nivoa mora. Time je nemačka kompanija još jednom dokazala da zaslužuje veliki ugled u svetu automobilizma.

Mercedes Unomog

Foto: Daimler

Kamion sa velikim znakom Mercedes-Benz na prednjoj maski se, možda, ne ističe modernim izgledom, ni luksuznim detaljima, ali su zato njegove performanse zadivljujuće.

U ovoj naučnoj ekspediciji korišćena su dva kamiona, čiji cilje je bio da postave predajnik na padinama aktivnog stratovulkana Ohos del Salado, u Andima. Reč je o najvišem aktivnom vulkanu na svetu.

Mercedes Unomog

Foto: Daimler

Primarni zadatak obavljen je na visini od 6.100 metara, a potom su kamioni krenuli po novi svetski rekord.

Kamionima je sa prednje strane postavljen veliki čelični držač točkova, koji predstavlja deo sistema za održavanje težišta prilikom teških manevara na uzvišenjima.

Mercedes Unomog

Foto: Daimler

Unimog 5023 je komercijalni model sa pogonom na sva četiri točka. Ukupna težina prelazi 14 tona, a pokreće ga 5,1 litarski turbo-dizel motor sa četiri cilindra. Motor ima 231 konjsku snagu i obrtni moment od 899 NM.

Iz nemačke kompanije tvrde da nije bilo modifikacija mašine kako bi vozilo moglo lakše da savladala visinski izazov, piše Fox News.

Mercedes Unomog

Foto: Daimler

Unimog je, ovim rezultatom, oborio prethodni rekord koji je držao Suzuki Samurai, postavljen 2007. godine takođe na Andima. Japanski terenac je tada uspeo da se izveze do visnine od 6.688 metara.

Samurai je oborio rekord koji nekoliko nedelja pre njega postavio Jeep Wrangler, teretno vozilo nastalo u fabrici tadašnje korporacije Daimler Chrysler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uno

    29. januar 2020 | 12:02

    Suzuki samuraj je mali terenac, da ne kažem minijaturni, samim tim njegov uspeh je nemerljiv sa kamionom.

  • Sremcica

    8. februar 2020 | 17:54

    MERCEDESSSS💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA