≫ 

Uz ove nove šrafove niko nikada više neće moći da vam ukrade točkove sa automobila

Personalizovane matice za točkove mogu da odvrate lopova od krađe, jer za njih postoji jedinstveni ključ pomoću koga se one odvrću

  • 4
Felne

Foto: Ford.com

Danas su bezbednosni sistemi automobila napredniji nego ikada ranije, pa se lopovi umesto krađe automobila okreću krađi njihovih delova, uključujući tu i točkove, odnosno aluminijumske felne.

Ford ima rešenje za ovaj problem. Personalizovane matice za točkove mogu da odvrate lopova od krađe, jer za njih postoji jedinstveni ključ ili adapter pomoću kojih se one odvrću.

Inženjeri Forda su, uz pomoć 3D tehnologije razvili ove jedinstvene matice za točkove, u saradnji sa proizvođačem metalnih aditiva EOS. Matice su napravljene - pomoću glasa vlasnika vozila!

Kako to zapravo funkcioniše?

 

Inženjeri su snimili glas vlasnika automobila u trajanju od minimum jedne sekunde. Zatim je softver konvertovao zvučni talas u fizički oblik, odnosno uzorak za štampanje. Uzorak se konvertuje u oblik matice i tako nastaje dizajn za matičino udubljenje i ključ.

Matica i ključ se dizajniraju kao jedan komad od nerđajućeg čelika, otpornog na kiselinu i koroziju, pre nego što se ištampaju u 3D tehnologiji. Kada se štampanje završi, matica i ključ se razdvajaju. Potrebno ih je malo izbrusiti kako bi bili spremni za upotrebu.

Matice po želji

 

Dodatne sigurnosne mere sprečavaju kopiranje matice. Unutar matice se nalaze nejednako poređana rebra i udubljenja koja sprečavaju lopove da naprave kopiju matice u vidu otiska od voska, jer će se vosak raspadati prilikom izvlačenja iz matice. Umesto glasa vozača, kontura matice može da bude i specijalno dizajna, na primer u obliku inicijala vlasnika ili logoa automobilske kompanije - prenosi Car Buzz.

Zamena određenih aluminijumskih felni košta i do nekoliko hiljada dolara, pa ovakva personalizovana zaštita točkova dokazuje da će 3D tehnologija svakako doprineti promenama u automobilskoj industriji.

(Telegraf.rs/K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    2. februar 2020 | 11:02

    Adapter je uvek u kolima. Onako ostaneš bez felni a sad ti razbiju prozor i ostaneš bez felni.

  • Cika Velja

    2. februar 2020 | 10:59

    Jel to niko ne gleda YouTybe?! Pa odavno ima kljuc za bas sve vrste zavrtnjeva...!!!

  • Nl

    2. februar 2020 | 13:06

    Pa ja sam takav šaraf i ključ imo 1991 na golfu 2 model moda 18gt imao je standardne BBS crne alu velne ..o čemu vi pričate 2020te godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA