Ultimativna trkačka mašina: Novi Ford GT dobija više snage i dva specijalna izdanja

"GT je oduvek bio način da se ispolji najbolje od Fordovih inovacija na polju trkačkih mašina, počev od 1966. godine i trkačkih nadmetanja u Le Manu..."

  • 0
Ford GT Liquid Carbon Foto: Ford

Dok je nedavna premijera Mustanga Shelby GT 500 prigrabila svu medijsku pažnju za sebe, ostavljajući druge Fordove modele u senci, američka kompanija je odlučila da na sajmu automobila u Čikagu (Chicago Auto Show 2020) akcenat stave na dva specijalna izdanja svog superautomobila GT, dok je i standardna verzija tog modela doživela izvesna unapređenja.

Ford GT Liquid Carbon Foto: Ford

Ford GT za 2020. godinu dolazi sa EcoBoost Twin-turbo V6 motorom zapremine 3,5 litara, sa 660 konjskih snaga, uz veći obrtni momenat u odnosu na prethodni model i sa brojnim mehaničkim unapređenjima poput specijalnog sistema za hlađenje ventila. Unapređenja su primenjena u novom modelu nakon što su se prethodno dobro pokazala u ograničenoj seriji trkačke verzije Forda GT Mk II.

Prošireni usisnici za vazduh na haubi trebalo bi da povećaju protok vazduha za 50 odsto, dok su uvećani interkuleri namenjeni efikasnijem snižavanju temperature komprimovanog vazduha. Da bi GT bio što stabilniji i bolje se držao na putu pri većim brzinama, prilagođavanje oslanjanja automobila uslovima vožnje, u zavisnosti od podloge, moguće je uz "Track mode".

Ford GT Liquid Carbon Foto: Ford

Listi unapređenja modela za 2020. godinu može se dodati i titanijumski premijum izduvni sistem Akrapovič, koji dolazi u standardnoj opremi i koji je lakši za čitavih četiri kilograma od izduvnog sistema na prethodnom modelu.

- Ford GT ostaje sam vrh ponude "Ford Performance "-a - ističe Ed Krenc, glavni inženjer u sportskom odeljenju Forda.

- GT je oduvek bio način da se ispolji najbolje od Fordovih inovacija na polju trkačkih mašina, počev od 1966. godine i trkačkih nadmetanja na stazi u Le Manu, pa na ovamo – dodaje on.

Ford GT Liquid Carbon Foto: Ford

Ford u ponudi ima i dva različita paketa kojima je moguće dodatno personalizovati izgled modela GT za 2020. godinu.

Pored standardnog paketa GT, postoji i GT Liquid Carbon, kod koga specijalni metalik premaz ističe GT-ovu laganu karoseriju od ugljeničnih vlakana. Paket uključuje I felne od karbon-fibera, a kupci mogu da biraju i između različitih tipova titanijumskih naplataka za točkove, pet vrsta enterijera i pet različitih boja kočionih pločica.

Ford GT Liquid Carbon Foto: Ford

Dalja personalizacija uključuje izbor ukrasnih traka koje se lepe duž karoserije, i to kako dve centralno pozicionirane za standardni model GT-a, tako i jedna traka za seriju Carbon, uz mogućnost izbora poklopaca farova u boji. Ove trake i poklopci dostupni su u sedam različitih boja, a zahtevniji kupci mogu birati nijanse i iz proširene palete boja, navodi Car Buzz.

Ford GT Heritage Edition 2020 Foto: Ford

Serija posvećena uspomeni na model GT 40 koji je 1968. godine osvojio trku u Le Manu, nazvana Ford GT Heritage Edition, dolazi sa prepoznatljivom uzdužnom crnom trakom koja se proteže celom dužinom ispod prednjih i zadnjih prozora i razdvaja narandžasto-plavu karoseriju. Felne od ugljeničnih vlakana su u ponudi kod Heritage verzije umesto uobičajenih, aluminijumskih.

Ford GT Heritage Edition 2020 Foto: Ford

- Naš tim je fokusiran na to da isporuči automobile koji premašuje očekivanja kupaca. Crna traka i felne do karbon-fibera bile su naročito traženi dodaci i mi smo se potrudili da to i ispunimo - ističe programski menadžer Ford GT-a Majk Severson.

Ford GT Heritage Edition 2020 Foto: Ford

Isporuke za unapređeni model Ford GT 2020 su u toku, a proizvodnja će potrajati do 2022. godine.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA