≫ 

Ova "kutija šibica" na točkovima ima nešto što će vam izmamiti osmeh na lice

Osmislio ga je poznati dizajner vrhunskih supersportskih automobila, a namenjen je za vožnju u velikim gradovima u kojima su gužve česte

  • 0
Gordon Murray Design Foto: Gordon Murray Design

Gordon Mari, dizajer McLarenove Formule 1 i mnogih trkačkih automobila, trenutno radi na znatno drugačijem modelu. U pitanju je mikroautomobil sa jednim sedištem, koji je nazvan Motiv i koji ima automatski upravljački sistem koji pokreće snaga elektro motora.

Od vremena u kom je bio zadužen za proizvodnju superautomobila, Mari je preko svoje kompanije "Gordon Murray Design" bio uključen u nekoliko projekata sa naprednim dizajnom, uključujući i mikroautomobile kao što su T.25 i T.27.

Motiv je sličan tim modelima - veoma je mali i lagan, ima aluminijumski trap, kompozitne karoserijske panele i lagana vrata. Dug je samo dva i po metra i širok metar i 30 centimetara, a napravljen je za transport u velikim gradovima u kojima su česte gužve.

Ovo vozilo je dovoljno fleksibilno da može da postane auto za isporuku narudžbina i pošiljki i u njega može da stane više od jedne osobe, iako je napravljeno za jednog putnika.

Napaja se iz akumulatora jačine 17,3 kilovat sati i iz električnog motora od 20 kilovata. Ovo je dovoljno za putovanje dugo 100 kilometara bez punjenja, a može dostići brzinu od 65 kilometara na čas.

Za punjenje baterije od 20 do 80 odsto kapaciteta potrebno je 40 minuta, piše Motor Trend.

Vrata se otvaraju potezom nagore, a kada uđete u ovaj mikroauto, imate dovoljno prostora da u njemu otvorite laptop. Ono što su mnogi primetili jeste njegov specifičan izgled - naime, kada se gleda spreda, deluje kao da ima lice koje se osmehuje.

"Gordon Murray Design" ne radi na Motivu samostalno, nego u saradnji sa kompanijom "Delta Motorsport". Ovaj mikroauto ispunjava sve evropske standarde o bezbedbosti automobila, a njegova proizvodnja je jednostavnija i jeftinija nego proizvodnja običnih automobila.

Projekat jednom delom finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a auto je predstavljen u Londonu na tokom automobilskog sajma "Move", koji je održan od 11. do 12. februara.

Video: Ovaj auto se sam vozi a uspostavlja i emocionalnu vezu sa vozačem

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA