≫ 

Koliko će vas kazniti ako presporo vozite na putevima u Bosni

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u saobraćaju nastaju na magistralnim putevima

  • 2
Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina Foto: Pixabay

Dok najčešće govorimo o saobraćajnim prekršajima zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, desetine vozača u Bosni svake godine kažnjavaju se i zbog, ni manje ni više, nego prespore vožnje.

Iz nekoliko Ministarstava unutrašnjih poslova u BiH policajci su, saznaje Klix, prošle godine kaznili tek nekoliko vozača zbog spore vožnje. Najveći broj, ukupno deset vozača, kažnjeno je na području Kantona Sarajevo.

U Zeničko-dobojskom kantonu nije bilo slučajeva sankcionisanja vozača zbog spore vožnje, dok je u Unsko-sanskom kantonu zabeleženo nekoliko slučajeva.

- Vrlo retki su slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da su prisutni vozači u saobraćaju koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila - rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona takođe govore da nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje.

- Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije i kada je reč o takvim vozačima, a naročito u gradskim područjima, ali i na otvorenim putevima - kazao nam je Hasan Hodžić, portparol MUP ovog kantona.

Saobraćajna policija, policijski presretač, radar Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, vozač ne sme smanjiti brzinu kretanja vozila do te mere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 konvertibilnih maraka, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 maraka i dobiri jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

Za izazivanje saobraćajne nesreće sbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva meseca.

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u saobraćaju nastaju na magistralnim putevima. U takvim situacijama vozila koja se nagomilaju iza sporog vozila masovno se prebacuju u levu traku, pokušavajući da preteknu sporo vozilo.

S obzirom na to da je teško proceniti brzinu vozila koje dolazi iz suprotnog smera, u ovakvim situacijama često dolazi do saobraćajnih nesreća, pa čak i lančanih sudara.

Na evropskim putevima daleko je češće kažnjavanje vozača koji sporom vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Na primer, Belgija je do pre nekoliko godina kaznila čak 640 vozača koji su auto-putevima vozili ispod ili oko 70 kilometara na sat ili su se na drugim putevima kretali brzinama nižim od propisanih. Spore vozače u SAD-u očekuje kazna i do 500 dolara.

S druge strane, do pre nekoliko meseci Odeljenje za saobraćaj u Velikoj Britaniji otkrilo je da se povećava broj poginulih i ozbiljno povređenih u sudarima na njihovim putevima koje uzrokuju vozači koji voze presporo. Kako kažu iz Odeljenja, predefanzivan stil vožnje u saobraćaju dovodi do pogrešnih procena i reakcija ostalih vozača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA