• 5

Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Da li posle duže vremena možete biti sigurni u njihovu ispravnost?

  • 5

Ako ste iole radoznali, sigurno ste se pitali da li će vazdušni jastuk u vašim kolima raditi ako ili kada bude trebalo, pogotovo ako vozite starije vozilo? Da li vazdušni jastuci mogu da se poprave? Da li im je potrebno održavanje i da li imaju rok trajanja?

Ističe rok ili ne ističe rok, pitanje je sad?

U kasnim devedesetim, dualni vazdušni jastuci su postali obavezni deo novih automobila, tako da postoji mogućnost da i vaš auto ima minimum dva vazdušna jastuka. Možete da odahnete, jer moderni vazdušni jastuci nemaju rok trajanja, napravljeni su da traju koliko i vozilo.

Neki od originalnih vazdušnih jastuka, koji su proizvedeni u periodu između sedamdesetih i devedesetih godina, trebalo bi da se provere ili zamene na svakih 10 do 15 godina. Međutim, starija vozila koja su prošla simulaciju sudara su imala ispravne vazdušne jastuke. Neki stariji modeli vozila su imali određeno kada bi trebalo da se uradi zamena vazdušnih jastuka, ali od tada su proizvođači odlučili da će i ti vazdušni jastuci funkcionisati sve dok funkcioniše i automobil.

Vozila pre 2000. godine

Ako posedujete vozilo koje je proizvedeno pre 2000. godine, savetuje se da vidite da li bi vaši vazdušni jastuci trebalo da se zamene ili provere. U vašem uputstvu za upotrebu vozila bi trebalo da stoji preporuka proizvođača da li je potrebno sprovesti proveru ili ne.

Kada su se vazdušni jastuci prvi put pojavili na tržištu, proizvođači su pazili na potencijalni rok upotrebe, jer je to bio novi bezbednosni predmet za koji još nije postojao određen rok trajanja, prenosi Auto Guru.

Trajnost „inicijalne kapisle“

Određeno je da vrsta zaptivke na inicijalnoj kapisli mnogo veća nego što je to originalno zamišljeno, zato sada životni vek vazdušnog jastuka parira životnom veku automobila. Originalno je proizvedeno dve vrste inicijalne kapisle, jedna je bila napravljena od plastike i metala, a druga od stakla i metala.

Vazdušni jastuk

Foto-ilustracija: Wikimedia/High Contrast

Plastične inicijalne kapisle nisu bile izdržljive koliko i staklene, pa je postojala veća šansa da vlaga nađe svoj put ispod zaptivke, što je moglo da dovede do korozije, koja inicajlnu kapislu čini manje efikasnom.

Proveravajte svoje vazdušne jastuke

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provere niti popravke. Ovo su dobre vesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Redovna provera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu se preporučuje ako zasija njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila. Kada startujete automobil, trebalo bi da vidite kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svetli duže vreme, trebalo bi da posetite kvalifikovanog mehaničara.

Video: Jeziv snimak iz automobila - prevrnuli se na krov pa ih spljeskao i vazdušni jastuk

(Telegraf.rs/K.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    Ja mislim sa drzava treba da uvede da se jastuci atestiraju svake godine i sa svi placamo taksu!!!!

  • Peki

    Magarcima će svašta pasti na pamet neki njihov lopov je to osmislijo kako da pljačka narod budali ne treba davati nikad kamen u ruku

  • Pravda

    Da necete mozda da radimo atest svake dve godine i placamo 5000.din. jer kad novine pisu ovi dobiju ideju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima