≫ 

On je stvarno bog! Čovek dobio 150.000 dolara u sporu oko registarskih tablica

Više od jedne decenije vozio je u Ohaju sa istom registracijom, a kada se preselio u Kentaki 2016. podneo je zahtev da zadrži iste registarske tablice

  • 1
Beni Hart Printscreen: Twitter/@wnkytv

Beni Hart je dobio odštetu od više od 150.000 dolara nakon što mu je Kabinet za saobraćaj u Kentakiju oduzeo registarske tablice na kojima je pisalo "JA SAM BOG" (IM GOD).

Sudija je naložio Kancelariji za saobraćaj u Kentakiju da plati više od 150.000 dolara za advokatske troškove čoveku čiji su zahtev da na registarskim tablicama ima natpis "IM GOD" odbili.

Hart, koji kaže da je ateista, rekao je za medijima da je u Ohaju više od decenije vozio sa ovom registracijom. Kada se preselio u Kentaki 2016. godine, podneo je zahtev da zadrži iste registarske tablice.

Ali umesto toga, dobio je pisanu odluku da je njegov zahtev odbijen jer se "kosi sa dobrim ukusom, potencijalno bi ometao druge vozače i mogao bi dovesti do eventualnih sukoba", kako stoji u sudskim dokumentima.

Kao odgovor na ovu odluku, u novembru 2016. godine Fondacija za slobodu od religije i Američka unija za građanske slobode (ACLU) iz Kentakija podneli su tužbu u Hartovo ime, navodeći da su prekršena njegova prava garantovana Prvim amandmanom.

Prošlog novembra sud je presudio u Hartovu korist, navodeći da dozvoljavanje tablica kao što su „IM4GOD “ (Ja sam za Boga) i „LUVGOD“ (Volim Boga), a zabrana registracije „IM GOD“,  nije u skladu sa neutralnošću gledišta. U skladu sa tim, sud zaključuje da u ovom slučaju nerazumno i samim tim nedopušteno ograničavanje prava koja Hartu garantuje Prvi amandman.

Nakon presude suda, Hartu je bilo dozvoljeno da nabavi svoju prilagođenu registarsku tablicu, navodi CNN.

Zatim je prošle nedelje američki okružni sudija Gregori Van Tatenhov naredio Kabinetu za saobraćaj da Hartu plati 150.715,50 dolara advokatskih troškova, kao i 491,24 dolara sudskih troškova.

- Zahvalan sam što sam konačno dobio istu priliku da odaberem ličnu poruku za svoju registaraciju, kao i svaki drugi vozač. Ne postoji ništa neprikladno u mom mišljenju da su verska uverenja podložna individualnom tumačenju - rekao je Hart za CNN.

Video: Kod ovih šmekera nema poljubaca pri pozdravu, a i auto se na specifičan način spušta

(Telegraf.rs/V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA