Oldtajmeri na seoski način: Traktori tridesetogodišnjaci krstare srpskim putevima

"Najveći problem može se stvoriti tokom noćne vožnje kad se neki traktori zbog neispravne signalizacije uopšte ne vide na putevima, vozači ih sustignu, kasno ih vide i zato često zna doći do saobraćajnih udesa"

  • 10
Traktor Foto: RINA

Toplo vreme na seoske puteve već je izmamilo traktore i druge poljoprivredne mašine. Godina njihove proizvodnje kod većine vlasnika poprilično je diskutabilna jer skoro svi, isti traktor voze i po nekoliko decenija, a to itekako može da utiče na bezbednost u saobraćaju.

- Najveći problem može se stvoriti tokom noćne vožnje kad se neki traktori zbog neispravne signalizacije uopšte ne vide na putevima, vozači ih sustignu, kasno ih vide i zato često zna doći do saobraćajnih udesa - priča Radisav Racković.

Traktor Foto: RINA

Iako se trude da svoje mašine održavaju u ispravnom stanju, česti kvarovi su neizbežni i vlasnici se snalaze na različite načine. Branislav Žižović iz Leušića ima najmlađi traktor u selu, ali i on je star skoro 30 godina.

Traktor Foto: RINA

- Najbitnije je da traktor ima dobre kočnice i ispravnu signalizaciju, o tome najviše vodimo računa. Ni ja, ali ni moje komšije nikad sa traktorom ne idemo do grada, već samo do njiva koje su udaljene maksimalno dva kilometra od naših kuća. Ne igramo se sa bezbednošću u saobraćaju i zato vodimo računa o svim detaljima”, kaže za RINU Dragoslav, koji je više vremena proveo za traktorskim nego za volanom na automobilu.

Svakako, muka i jednih i drugih vozača jeste zastarelost ovih poljoprivrednih mašina. Cena novih traktora ponekad se meri i desetinama hiljada evra i zato možda jedino rešenje jesu subvencije koje država daje za kupovinu novih traktora, jer nekoliko poljoprivrednika suvoborksog kraja upravo na ovaj način je obnovilo svoj vozni park.

Traktor Foto: RINA

(Telegraf.rs/RINU)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    19. februar 2020 | 18:07

    Nasi traktori bivseg IMT-a su neunistive masinerije ,sve smo imali dobro ali eto hteli smo hleba preko pogace,

  • Zeljko

    20. februar 2020 | 16:42

    Lupate gluposti. Da zbog starosti traktori nemaju osvetljenje. Tu su u pitanju seljaci koji nece da uloze u instalaciju i srede je. A u ostalom i stobi sredjivali kad ti stavis far nazad da sija na tehnickom te nateraju da ga skines jer to nije fabricki. Kako onda rotacija moze na traktor kad nije fabricka. Nisu u pitanju traktori nego ljudi i neki kreteni koji nikad nisu seli na traktor a kroje zakone koji nemaju veze sa mozgom

  • Rados

    19. februar 2020 | 21:55

    Ne verujem da ima vlasnika traktora koji nemaju novca da kako tako osvetle svoj traktor. Nazalost nasi tehnicki pregledi su nas naterali da svako dodatno svetlo skinemo a da nakacimo nekakav trougao ko u Indiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA