≫ 

"Puca" na nemačku trojku: Ovo je novi DS 9, Citroenova "ajkula" za 21. vek

Citroenov luksuzni ogranak DS predstavio je limuzinu D segmenta pod imenom DS 9, koja će svoj prvi javni nastup imati na Salonu automobila u Ženevi

  • 23
Citroen DS9

Foto: DS

Luksuzni ogranak Citroena, brend DS, postoji skoro čitavu deceniju, ali nažalost, u Evropi nije toliko prisutan budući da je dobar deo aktuelne ponude, pre svega, krosoveri 3 i 7 Crossback, namenjen rastućem kineskom tržištu.

Ako je verovati francuskom koncernu PSA, ovaj put, novi model – luksuzna limuzina pod imenom DS 9, jeste da će biti proizvođena u Kini, ali će se odatle distribuirati i na druga tržišta, širom sveta, tako da postoji realna mogućnost da DS 9 stigne i u Evropu.

Citroen DS9

Foto: DS

U pitanju je automobil na EMP2 platformi koju koristi i Peugeot 508, što će reći da se radi o automobilu D segmenta, koji „puca“ pre svega na veliku nemačku trojku u premijum klasi.

Citroen DS9

Foto: DS

DS 9 je dugačak nešto manje od pet metara (4,93 m), širok 1,85 m dok mu je međuosovinsko rastojanje jednako impresivno i iznosi 2,9 metara. U poređenju, recimo, sa Audijem A4, na kojeg donekle podseća, DS 9 je za 200 mm duži i sa 80 mm većim međuosovinskim rastojanjem.

Citroen DS9

Foto: DS

Kako je navedeno, automobil će imati četiri različite pogonske jedinice – jednog turbo benzinca i tri plug-in hibrida E-TENSE. Osnovni hibridni model stizaće sa 1,6-litarskim turbo benzincem i elektromotorom, ukupne snage 225 „konja“ koji pokreću prednje točkove.

Citroen DS9

Foto: DS

Srednji paket podrazumeva isti ovaj koncept, ali sa ukupnom snagom od 250 „konja“, dok je najsnažniji hibrid opremljen i elektromotorom koji pokreće zadnje točkove. Njegova ukupna snaga iznosi oko 360 „konja“.

Citroen DS9

Foto: DS

Pored hibrida, DS 9 će stizati i samo sa 1.6 PureTech turbo benzincem, koji će oslobađati 225 KS, a kako je najavljeno, u ponudi neće biti dizela. Uz sve modele isporučuje se 8-stepeni automatski menjač.

Citroen DS9

Foto: DS

Interesantno je i to da pored MacPherson oslanjanja napred, svi hibridni modeli imaju dvostruka poprečna ramena pozadi dok osnovna verzija, koju pokreće samo benzinskm motor, stiže sa torzionom osovinom.

Više informacija o novom modelu iz PSA grupacije, uključujući i cenu, biće poznato tokom Salona automobila u Ženevi.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    25. februar 2020 | 20:01

    Imao Sam Ds5 sada vozim Ds7 ako se pojavi Ds9 vozicu i njega! Citroën je to...

  • DARKO 100%

    25. februar 2020 | 19:54

    Izgleda impresivno i mocno,futuristicki izgled ,ako dobijem na lotou kupicu ga, ako ne dobijem, onda cu ga gledati na you tube ili ako hoce neko da mi kupi necu se buniti😉

  • Maja

    25. februar 2020 | 23:54

    Ds9 prelepo izgleda. Uostalom, i danas od pogleda na DS 5 zastaje dah.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA