Lična karta vlasnika: Kupci novog Porschea 911 mogu da dobiju svoj otisak prsta na haubi

Sa željom da kupcima ponude što je više moguće lični automobil, otisak prsta vlasnika se direktnim printom pretvara u grafiku na haubi automobila

  • 0
Porsche 911, otisak prsta Foto: Porsche

Kupci Porschea decenijama unazad imali su slobodu da prilagode sebi svoj automobil, još od vremena kada je novi vlasnik modela 356 tražio da auto bude potpuno prekriven krznom.

Krajem 70-ih godina prošlog veka posebni zahtevi kupaca postali su deo prodajne strategije, a program perosnalizacije je 1986. godine dobio naziv Porsche Exclusive, danas poznat kao Porsche Exclusive Manufaktur.

Mogućnošću štampanja otiska prsta na haubi Porschea 911, kompanija iz Cufenhauzena je proširila program personalizacije tog kultnog modela.

Sa željom da kupcima ponude što je više moguće lični automobil, otisak prsta vlasnika se direktnim printom pretvara u grafiku na haubi automobila.

Za sada je ova opcija dostupna samo na haubi, a uskoro će štampanje biti moguće i na drugim delovima automobila. Otisak prsta neće biti jedini detalj, već će kupcima biti dostupan i drugačiji dizajn, piše Motor1.

Personalizacija automobila počinje skidanjem poklopca haube, na kome robot štampa otisak. Preko printa ide prozirni premaz, a potom sledi poliranje do vrhunskog sjaja. Hauba se potom vraća na svoje mesto, zajedno sa odštampanim otiskom prsta.

- Princip rada sličan je funkcionisanju inkdžet štampača. Boja se pomoću glave štampača automatski nanosi na trodimenzionalne komponente bez prelivanja. Pojedinačna kontrola mlaznica omogućava ciljano ubrizgavanje svake kapljice boje - objašnjava potpredsednik odeljenja za razvoj proizvodnje u Porsche AG Kristijan Vil.

Vil navodi da je postupak štampanja složen zbog potrebe za harmonizacijom tri tehnologije: tehnologije robota (kontrola, senzori, programiranje), tehnologija aplikacije (glava štampača) i  tehnologija boje (proces nanošenja boje).

Porsche Exclusive Manufaktur će već sledećeg meseca primiti prve zahteve za štampanje otiska prsta. Cena usluge je 7.500 evra.

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA