≫ 

Zašto plava boja dominira među luksuznim modelima?

Crvena donosi strast i uzbuđenje, dok dizajneri plavom bojom žele da naglase...

  • 0
Lincoln Corsair Printscreen: YouTube/Northway Ford Lincoln

Boja vozila može biti važno obeležje automobila, a za pojedine modele i upečatljivi simbol. Nekada su određene nijanse u bliskoj vezi sa proizvođačima, pa izrada vozila u nekoj drugoj boji izgleda kao fabrička greška.

Ferarijeva "Rosso Corsa" crvena jedan je od najboljih primera. Lamborghini žute boje pojavljuje se češće od ostalih modela ovog proizvođača, a Audi RS je slavu stekao u Nardo sivom izdanju.

Upečatljive boje automobila nisu uvek povezane sa njihovim egzotičnim izgledom. Jedan od primera jeste Lincoln i niz plavih nijansi po kojoj su njegovi modeli poznati. Od ukupnog broja prodatih Linkoln automobila tokom prošle godine, 10 procenata je plave boje.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Lincoln (@lincoln) on

Nijansa plave boje (flight blue) postala je zaštitni znak Lincolna. Avijacija i koncept slobode inspirisali su dizajnere modela Lincoln Corsair i Lincoln Aviator. Zato su odlučili da najveći broj modela budu u nijansama plave boje, piše Carbuzz.

Psihologija boja utiče na ponašanje ljudi. Crvena donosi strast i uzbuđenje, pa je popularan izbor kada je reč o brzim automobilima. Jedan od najpoznatijih primera je Ferrari. Dizajneri Lincolna plavom bojom žele da naglase opušteni luksuz, svojstven proizvodima njihove kompanije.

- Po temperamentu i temperaturi plava je jedna od hladnih boja u spektru. Donosi smirenost i opuštanje, stvarajući utisak tihe i hladnokrvne postojanosti - objašnjava izvršna direktorka Panton instituta boja Leatris Elsman.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Lincoln (@lincoln) on

Lincoln nudi svoje modele u pet nijansi plave: hroma kristal, plavi dijamant, avio plava, zanatska plava i plava rapsodija.

Glavna dizajnerka boja i materijala Lincoln grupe kaže da plava boja stimuliše poverenje, spokoj, samopouzdanje i sklad. Nijanse plave se mogu videti i u enterijeru Lincolna, a ova opcija posebno je vezana za model Corsair.

Reči dizajnera nekada zvuče suviše apstraktno, ali ne treba zanemariti njihove motive u odlučivanju o bojama automobila.

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA