≫ 

Raskrsnica: U kojim smerovima sme da se kreće plavi automobil?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da za manje od minut date odgovor...

  • 96
Raskrsnica, 3 pravca, tri trake, tri auta, saobraćaj Ilustracija: Nikola Jovanović

Raskrsnica na slici nije opremljena semaforima, a nema ni saobraćajca da reguliše saobaćaj. Na njoj se nalaze tri automobila, čije kretanje regulišu "obrnuti trougao" i jedan saobraćajni znak obaveštenja. Pažljivo pogledajte saobraćajnu situaciju na raskrsnici, pa pokušajte da odgovorite na pitanje:

U kojim smerovima sme da se kreće plavi automobil?

1. Samo u smeru B,

2. U smerovima A i C,

3. Samo u smeru A,

4. U smerovima A i B,

5. U bilo kojem smeru.

Raskrsnica, 3 pravca, tri trake, tri auta, saobraćaj Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor:

Saobraćaj na raskrsnici regulišu saobraćani znaci "obrnuti trougao", odnosno - ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza, i znak koji vozače obaveštava da iza njega nastupa prestanak puta sa jednosmernim saobraćajem. Kako ni jedan od ovih saobraćajnih znakova ne zabranjuje vožnju ni u jednom od smerova, tačan odgovor je pod brojem 5 - plavi automobil može da se kreće u bilo kojem od tri ponuđena smera.

Međutim, situacija na slici ostavlja mogućnost i za još jedno tumačenje. Iako na rasksnici ne postoji nikakva dodatna saobraćajna signalizacija, činjenica da jednosmerna ulica iz koje automobili izlaze na ulicu sa pravom provenstva ima tri trake, mogla bi da bude uređena tako da automobili prethodno moraju da se prestroje u jednu od tri trake, u zavisnosti od smera u kome nameravaju da se kreću. Iako to ovde nije slučaj, u takvoj situaciji tačan odgovor bi bio pod brojem 3.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    5. mart 2020 | 15:07

    Zavisi, ako vozis dzipa, BMW, Mercedes, Audi, G klasu onda mozes druze i preko bankine na polukruzno i levo i u svim pravcima i suprotnim. A ako vozis auto do 2.500€ onda te saobracajci smaraju zbog pojasa, a ovaj sto ne zna znakove kraj puta i moze da ubije nekog to nece ugroziti nikoga, ali ja sa svojim pojasom hocu!

  • Upišite svoje ime

    6. mart 2020 | 13:58

    Iako je ovaj primer zbunjujuci, jedino resenje je: Plavo vozilo moze da ide ravno jer nema zabrane. Moze i da skrene desno ali ne moze da skrene levo iz te trake. Levo bi mogla da skrenu druga dva auta pravilno prateci njihove trake. Krajnja leva traka je samo za skretanje levo. Srednja traka moze da skrene levo a moze da nastavi pravo. Krajnja desna traka moze da ide pravo a moze i da skrene desno. Auta iz srednje i desne trake mogu istovremeno da idu ravno jer ih tamo cekaju dve ulazne trake i ne smetaju jedan drugome. Kako god plavi auto ne moze da skrene levo, tako ni auto iz krajnje leve trake ne moze da skrene desno.

  • Chance

    6. mart 2020 | 11:29

    Citam tacno resenje, svi pravci moguci. Kako je samo moguce skrenuti levo iz skroz desne trake? I da, ne zanemarimo ubacivanje nepostojeceg znaka da ubaci sumnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA