≫ 

Šta se dogodi sa starom "korsom" kada je bacite na ogromnu trambolinu sa visine od 45 metara?

Rober i ekipa su bili prilično sigurni da će se sve odvijati po planu...

  • 0
Korsa Trambolina Printscreen: YouTube/Mark Rober

Bivši inženjer na specijalnim projektima američke svemirske agencije NASA i u kompaniji Apple Mark Rober autor je popularnog YouTube kanala na kome prikazuje zanimljive inženjerske projekate, naučne eksperimenate i povremene smešne video klipove.

Pre oko šest meseci, autori kanala "How Ridiculous" obratili su mu se sa ludom idejom, za čije sprovođenje im je bila potrebna njegova pomoć. Ovi Australijanci su želeli da "bace" automobil sa 45 metara visokog tornja na trambolinu. Znali su da je ovaj projekat nešto što bi bivši NASA inženjer verovatno mogao da osmisli i da tako umanji rizik od bilo čega lošeg što bi moglo da se desi. Rober je ubrzo počeo da radi na tom izazovu.

Korsa Trambolina Printscreen: YouTube/Mark Rober

Trambolina izgrađena po meri morala je da bude kompjuterski projektovana i bilo je neophodno, iz očiglednih razloga, da se isproba kroz različite simulacije. Masivna trambolina ima debelu osnovu od kevlara koja je za masivni čelični okvir zakačena sa 144 opruge od garažnih vrata, od kojih svaka može da izdržati 200 kilograma, piše CarBuzz.

Pre nego što su na kraju na nju bacilli stari Holden Barina (australijska verzija Opela Corsa) sa pet vrata, trebalo je obaviti "završna ispitivanja", kao što je bacanje 20 kugli za kuglanje i 20 lubenica na trambolinu. Većina testova je već rađena na kompjuterskim simulacijama, pa su Rober i ekipa bili prilično sigurni da će se sve odvijati po planu.

A onda je konačno stigao taj trenutak - vreme da se sa visine od 45 metara baci automobil! Pad je bio je epski, što možete videti i na snimku (ukoliko želite da preskočite testove i odmah pogledate bacanje automobila premotajete video na 9:20 minuta):

(Telegraf.rs/V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA