Da li je miris novo‎g automobila otrovan?

Od čega se zapravo sastoji miris novog automobila i kako možete da ga ublažite...

  • 2
Alfa Romeo Giulia GME 280 Foto: Marco Alpozzi

Kupovina novog automobila donosi mnoge radosti sa sobom. Osećaj sedanja u nova sedišta na kojima niko pre vas nije sedeo, istraživanje svih novih i nepoznatih karakteristika u kabini i, možda najbolje od svega, čuveni "miris novog auta".

To je miris koji ispunjava vaše nozdrve tokom prvih godinu dana vožnje i  pruža osećaj da ste kupovinom novog četvorotočkaša, doneli pravu odluku i napravili odličan izbor. Međutim, da li ovaj "buke" sreće može biti štetan po vaše zdravlje?

Mešavina hemikalija

Miris novog auta istinski može biti toksičan, što tehnički gledano i jeste. Ono što putnici u kabini mogu da omirišu, zapravo je kombinacija različitih isparljivih jedinjenja koja nastaje usled isparavanja materijala, poput plastike i poliuretana, kao i boja i lepkova korišćenih u izradi enterijera vozila.

Peugeot 2008 1.2 PureTech Foto: Aleksandar Savin

Izloženost ovakvim isparenjima tokom dužeg vremenskog perioda može uticati na zdravlje stvarajući respiratorne probleme, glavobolje i bolove u mišićima. Ipak, treba imati na umu da je za pogoršanje zdravstvenog stanja uzrokovanog ovim faktorima, potrebno biti izložen mirisima u prilično dugom vremenskom razdoblju i udisati ih u velikim količinama.

Neki automobili su "štetniji" od drugih

Prilikim odabira svog novog auta, mogli ste tokom test vožnje da primetite da svaka kabina ima drugačiji miris. Razlog tome je što svaki proizvođač, koristeći pažljivo odabrane materijale, nastoji da se miris kabine razlikuje od konkurencije. Primera radi, kompanija Ford, inženjere materijala naziva "žirijem za mirise", budući da ovi, uz pomoć tegli stavljenih u pećnicu i potom zagrevanih, testiraju mirise materijala i ocenjuju ih.

Sa druge strane, studija koju je sproveo zdravstveni portal WebMD, utvrdila je da su "neki automobili zdraviji od drugih". U vreme kada su istraživanja vršena, Honda Civic i Toyota Prius (kao i druga vozila ovih proizvođača), svrstane su među "najzdravija" vozila, budući da proizvode manje toksina od ostalih. Među proizvođačima čija vozila su označena kao "najnezdravija", našli su se Kia, Chrysler i Mitsubishi. Ipak, budući da je studija rađena tokom 2012. godine, u međuvremenu, mnogi od ovih proizvođača preduzeli su određene korake kako bi enterijeri njihovih vozila bili manje toksični, navodi Motor Biscuit.

Opel Corsa 1.2 Turbo Foto: TopSpeed

Kako da ublažite miris?

Izvesno je da će miris novog auta nestati nakon određenog vremena, a ukoliko ste zabrinuti zbog udisanja istog, tokom vožnje možete spustiti prozore kako bi miris što brže izvetrio. Kako je pojava isparenja veća tokom toplih dana i visokih temperatura koje se u kabini vozila stvaraju, ostavljanje blago otvorenih prozora dok je vozilo parkirano, može pomoći u luftiranju.

Uživajte u vašem novom autu!

I dok miris novog automobila može zvučati kao pretnja zdravlju, ne dozvolite da vas to odvrati od kupovine novog automobila. Nakon kupovine stana ili kuće, kupovina automobila je verovatno druga najveća kupovina koju ćete u životu ostvariti, i zato treba da u njoj uživate. Ako vas miris vašeg novog auta bude mučio, držite prozore otvorenim kad god je to moguće.

Video: Testirali smo najnoviji model Hyundai Elantre i evo zašto ovaj dizajn pomera granice uz vrhunsku sigurnost vozača

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA