≫ 

Inženjeri Mercedesovog F1 tima za manje o 100 sati razvili uređaj koji spašava živote od korone

Inženjeri su zajedničkim snagama neprekidno radili da bi za manje od 100 sati od početka posla uspeli da proizvedu prvi uređaj

  • 1
Mercedes F1 Printscreen: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Kako je pandemija korona virusa glavna stvar na čije suzbijanje je većina čovečanstva trenuto usredsređena, i timovi Formule 1 usmerili su svoje inženjrske i konstruktorske sposobnosti kako bi dali svoj doprinos tom cilju, kroz "Projekat Pitlejn" (Project Pitlane).

Uz pomoć mašinskih inženjera sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL), odeljenje Mercedes-AMG-a za razvoj motora (Mercedes-AMG High Performance Powertrain), razvili su uređaj koji obolelima značajno olakšava disanje.

Uređaj zasnovan na principu "Kontinualnog pozitivnog protoka vazdušnog pritiska" (Continuous Positive Airway Pressure - CPAP) je konstruisan za pacijente zaražene korona virusom koji nisu za intenzivnu negu, i do sada je već korišćen u Kini i Italiji. Prema tvrdnjama sturčnjaka sa UCL-a, 50 odsto pacijenata u Italiji koji su bila na CPAP aparatima izbegli su intenzivnu negu.

Kao Velikoj Britaniji nedostaje takvih aparata, inženjeri su zajedničkim snagama neprekidno radili da bi za manje od 100 sati od početka posla uspeli da proizvedu prvi uređaj, za koji su ubrzo dobili atest od Regulatorne agencije za medicinske i zdravstvene proizvode.

- Ponosni smo na to što su angažovali naše HPP resurse u svrhu projekta proizvodenje CPAP aparata po najvišim standardima za najkraće vreme, izjavio je šef Mercedesovog HPP odeljenja Endi Kauel.

Profesor mašinskog inženjerstva na UCL Tim Bejker ističe da je, imajući u vidu hitnost potrebe za ovakvim uređajima, veoma značajno to što su inženjeri uspeli da skrate proces koji može da traje godinama sa samo nekoliko dana.

- Korišćenjem kompjuterskih simulacija, uspeli smo da dodatno unapredimo uređaj i stvorimo napredniju verziju, spremnu za masovnu proizvodnju. Prava je privilegija što smo u tome mogli da se oslonimo na sposobnosti ljudi iz Formule 1, rekao je Bejker.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs/AutoSport)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA