≫ 

Dezinfekcija obavezna: 5 mesta u vašem automobilu na kojima se najduže zadržava korona virus

Kada je dezinfekcija automobila u Srbiji u pitanju, najdalje je otišla Smederevska Palanka, u kojoj se na ulazu u grad, poslednjih desetak dana, automobili dezinfikuju spolja

  • 1
korona virus, koronavirus, dezinfekcija

Foto: Tanjug/AP

Automobil, koji u sebi sadrži dosta metala, plastike i tkanine, idealan je za širenje korona virusa, budući das u to površine na kojima se virus lako i relativno dugo zadržava. Zato pažljivo treba pristupiti njegovoj dezinfekciji.

Svaki automobil ima pet mesta, odnosno površina koje se često dodiruju rukama. To su: menjač, volan, ekran (infotejnmet sistema ili navigacije), kvake na vratima i sedišta.

Šesto mesto koje se često dodiruje rukama u automobilu je dečije sedište. Ono se često unosi i iznosi iz kola.

Svih šest tačaka bi trebalo dezinfikovati hirurškim alkoholom, tako što ćete ih prebrisati krpom nakvašenom alkoholom ili naprskati alkoholom u spreju, pa potom prebrisati.

Kada je dezinfekcija automobila u Srbiji u pitanju, najdalje je otišla Smederevska Palanka. Poslednjih desetak dana, na ulazu u taj grad automobili se dezinfikuju spolja. Dezinfekcionim sredstvima prskaju se svi delovi koji odnekle mogu da unesu virus iz grada u grad: gume, vrata, kvake i sve što dolazi u kontakt sa prolaznicima.

Radnici jednog od lokalnih servisa za pranje automobila, za RTS su rekli da automobile, zbog njihovog sopstvenog zdravlja, takođe, prvo dezinfikuju, pa ih tek onda peru, i to isključivo spolja. Kada im nestane alkohola, snalažljivi perači koriste rastvor alkoholnog sirćeta, koga prave sa vodom i (100 miligrama na litar) i ceđenim limunom.

Iako u perionicama, iz razumljivih razloga, u danima epidemije korona virusa izbegavaju da peru unutrašnjost vozila, onima koji i u ovo vreme često voze savetuju da unutrašnjost, jednom u toku dana, prebrišu krpom natopljenom alkoholom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bice bolje

    31. mart 2020 | 20:38

    Jos i da ga istusiram u tus kabini pa ovo ode predaleko sto lepo nekazu ima virusa svuda a ne samo se gomilaju mesta stvarno nerazumem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA