≫ 

Ovo je prvi Golf "na steroidima" ikada, nastao pre legendarnog GTI-ja

Prvi trkački Golf je originalno imao četvorocilindraš od 1,6 litara 162KS, da bi kasnije dobio 1,8-litarski motor sa 175 "konja" i dva masivna Weber 45 karburatora

  • 0
Golf Mk1, Prvi trkački Golf Foto: Twitter/@therealautoblog / RM Sotheby's

Kada je 1974. godine nastao, Volkswagen Golf nije bio konstruisan kao automobil visokih performansi. To se, međutim, promenilo već 1975. kada se pojavio prvi GTI. Iste godine, nemački tjuner Rolf Nothele napravio je prvi poznati Golf namenjen isključivo za auto-trke.

Ovaj originalni tjuirani Golf Mk1 prvi je na čuvenu stazu u Hokenhajmu izvezao Bernd Lilije. Svojom vožnjom je nepoverljivima odagnao sve sumnje u trkačke performase ovog automobila osojivši Gran pri, i to pre nego što se prvi GTI pojavio u prodajnim salonima.

Prvi trkački Golf je originalno imao četvorocilindraš od 1,6 litara 162KS, da bi kasnije dobio 1,8-litarski motor sa 175 "konja" i dva dodata masivna Weber 45 karburatora. Taj motor se i danas nalazi u automobilu.

Poređanja radi, prvi Golf u osnovnoj verziji bio je opremljen motorom zapremine 1,1 litar sa 50KS, dok je Mk1 GTI dobijao 110 "konja" iz motora od 1.600 kubika.

Trkački Golf je opremljen i posebnim Uniball trkačkim ogibljenjem, trkačkim kočnim sistemom i sportskim BBS točkovima.

Automobil je restauriran u Volkswagenu 2011. godine, na čemu je radio Markus Nothele, sin "autora" prvog trkačkog Golfa, pa je sada u stanju kakav je bio i kada ga je Rolf 1975. poslao u Hokenhajm.

Golf Mk1, Prvi trkački Golf Foto: Twitter/@therealautoblog / RM Sotheby's

Ovaj izvanredno očuvani trkački 45-ogodišnjak u izvanrednom stanju, trenutno traži novog vlasnika, pa će se uskoro naći na aukciji koju organizuje aukcijska kuća RM Sotheby's.

Video: Vozilo koje bi bilo hit na sajmu automobila... garantovano

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA