≫ 

Naučnici dokazali: Muškarci su opasniji vozači od žena!

Istraživači londonskog Univerziteta Vestminster pratili su prosečne statistike fatalnih saobraćajnih nesreća, merenih na milijardu ukupno pređenih kilometara tokom 10 godina

  • 12
taksi taxi vozac, taksista šok, ljut, Foto: Shutterstock

U velikom istraživanju, koje je za temu imalo analizu ponašanja vozača u saobraćaju, sprovedenom u Velikoj Britaniji, analizirani su podaci o saobraćajnim nesrećama sa tragičnim ishodom.

Istraživanje je obuhvatilo saobraćajne nesreće koje su se dogodile u perodu od 2005. do 2015. godine, u kojim je bilo poginulih. Istraživači londonskog Univerziteta Vestminster pratili su prosečne statistike merene na milijardu ukupno pređenih kilometara.

Ukratko, rezultati su pokazali da su muškarci mnogo opasniji vozači od žena.

Najveća razlika zabeležena je među motociklistima. Muški vozači i do 10 puta više učestvuju u nesrećama sa smrtonosnim ishodom nego žene, u poređenju sa prosekom kilometara koje pređu i jedni i drugi. Takođe, u obzir je uzeta i činjenica da žene uglavnom voze manje motore slabije snage (vespe, skutere, mopede).

Kada su putnički automobili i mini vanovi u pitanju, u saobraćajnim nesrećama sa smrtonosnim ishodom muškarci su učestvovali u dvostruko više nesreća od žena vozača.

Najzanimljiviji zaključak studije odnosi se na teretna vozila. Sudeći prema analiziranim podacima, muški vozači četiri puta više učestvuju u fatalnim saobraćajnim nesrećama nego ženski. Autori studije zato dodaju da bi, kada su teretnjaci u pitanju, trebalo da bude više žena za njihovim volanima.

Video: Da nije smešno... Skucao se u stub nasred praznog parkinga, ni njemu nije jasno kako

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    9. april 2020 | 00:01

    Preporucujem zene kao vozace autobusa i slepera. Mislim on da mogu preuzeti posao muskarcima Zamislite od ove godine zene budu vozaci svih autobusa koji idu do Grcke ili Turske,zamslite samo! Svi srecni i pokojni ovaj spokojni. Formulu 1 ce sada zene da preuzmu . Nasa, namerava da za misije u kozmosu salje samo zene kao posadu. Cak i brodove ce voditi zene. Istina je da americka vojska za vozace,pilote itd ima samo zene. One voze vojnike u najnepristupacnim krajevima sveta. Za offroad su prva liga bree. Zene su i najbolji tenkisti,zato ih ima bez broj. Sto je sigurno ,sigurno je. Inace velike avionske kompanije zaposlajvaju samo zene pilote,he he mislim da bi propali da je istina. U zivotu su njih 1000 pitale da im preparkiram vozilo. Kada vidis neku guzvu,zna se ko je stvara! Nemaju one taj osecaj i tacka, sto se tice vecine zena 99%. Manjina 1% zna da vozi. Sredine nema.

  • Mare

    8. april 2020 | 19:32

    i onda izadjes na ulicu i vidis u svakom pedesetom automobilu zenu vozaca

  • Realno

    8. april 2020 | 22:12

    Jeste po statistici jesu žene kao vozači sigurniji,ali žene nemaju osećaj za prostor,ne znaju za multitasking (tj. pričat sa nekim i vozit istovremeno) i realno kad god vidim neku gužvu u saobraćaju pa počnem da pretičem kolonu u 99% slučajeva prouzrokavan je time što je na čelu te gužve tj. kolone žena za volanom koja vozi 30 gde je 60 dozvoljeno...Hvala prijatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA