≫ 

Iako je Lamborghini, ima samo dva cilindra i manje "konja" nego naš Fića

Ali je zato danas od Fiće jedno desetak puta skuplji...

  • 1
Lamborghini Natpis Printscreen: YouTube/AutoShow

Legenda kaže da se Ferućo Lamborgini, nekada poznati italijanski proizvođač traktora i kolekcionar sportskih automobila, jednom prilikom požalio Encu Ferariju da kvačila na njegovim Ferrarijima imaju isti problem sa pouzdanošću kao i njegovi traktori, budući da su dolazila od istog proizvođača.

Enco se našao uvređenim, pa je Lamborginiju odbrusio da se drži svojih traktora, jer nije kvalifikovan da kritikuje jedan Ferrari. Ferućo je tada sam popravio kvar na svom Ferrariju, a Encu poručio da će napraviti "bolji Ferrari od Ferrarija". To je i uradio 1964. godine, ostalo je istorija...

A kako je Lamborghini postajao sve značajnije ime u svetu supersportskih automobila, a njegovi modeli, jedan za drugim, postajali klasici, tako je među kolekcionarima raslo interesovanje i za klasičnim traktorima sa početka priče.

Jedan takav proizveden je 1960. godine. Lamborghini DL20 2241R je traktor koga pokreće dizel motor sa dva cilindra snage 18 konja. Taj motor je bio prvi koji je fabrika Lamborghini samostalno proizvela, zbog čega je i bio veliki favorit samog Feruća Lamborginija. Poređenja radi, naš Fića - Zastava 750, bio je opremljen motorima od 25, pa kasnije 31KS.

Upravo jedan takav traktor je pre nekoliko godina potpuno restauriran, a i ponuđen na prodaju, po ceni od 45.000 dolara (odnosno 41.200 evra), što je negde oko jedne petine cene novog Lamborghini Huracan-a i desetak puta skuplje od dobro očuvanog Fiće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA