Ozbiljan off-roader: Nova verzija kultnog američkog terenca konačno stiže u julu

Nakon što je globalna pandemija koronavirusa potpuno poremetila planiranu premijeru nove generacije kultnog SUV-a Bronco, Ford je debi šeste generacije, prve nakon prestanka proizvodnje 1996. godine, zakazao za juli ove godine

  • 0
Klasični Ford Bronco Printscreen: YouTube/The Bronco Nation

Teško da postoji ljubitelj automobila koji nikad nije čuo ili, makar na filmu, video kultni američki SUV Ford Bronco, koji je tokom '70-ih i '80-ih godina prošlog veka bio izuzetno popularan, a sada se vraća se na svetsko tržište, nakon što je 1996. godine prestao da se proizvodi.

Ovih dana, Ford je prikazao i kratak video u kojem se mogu videti kratka i „produžen“ verzija modela Bronco u ozbiljnoj off-road vožnji tokom testiranja prototipova, što samo potvrđuje navode da Ford model Bronco i dalje vidi kao ozbiljan off-roader, itekako sposoban da siđe van asfalta, kao i nekada.

Inače, novi Ford Bronco bi trebalo da koristi klasičnu šasiju kao osnovu što ga već u startu svrstava u prilično „retke zverke“, sposobne za pravi off-road, za razliku od većine krosover modela koji su prešli na tzv. samonoseću karoseriju, odnosno platforme koje koriste i putnički automobili.

Kako je najavljeno, pogonski sklop će biti „pozajmljen“ od Ford Ranger Raptora, što će reći 2,3-litarski četvorocilindarski EcoBoost motor, koji oslobađa 270 konjskih snaga i 420 Nm obrtnog momenta, a uz njega, isporučivala bi se 10-stepena automatska transmisija.

Špekuliše se da bi snažnija pogonska jedinica trebao da bude 2,7-litarski V6 EcoBoost, kojeg ima F-150, a koji oslobađa 325 KS i 540 Nm obrtnog momenta. Uz njega bi, navodno, trebalo da stiže i 7-stepeni manuelni menjač.

Ukoliko se Ford odluči da model Bronco ponudi i evropskom tržištu, u tom slučaju bi Bronco najverovatnije dobio i 2,0-litarski TDCi twin-turbo EcoBlue dizel motor od 213 „konja“ i 500 Nm, „uparen“ sa 6-stepenom manuelnom transmisijom ili već pomenutim 10-stepenim automatskim menjačem.

(Telegraf.rs/TopSpeed.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA