≫ 

Ko ne pravi štetu manje plaća polisu: Stižu veći popusti na obavezno osiguranje

Vozač koji prvi put u životu kupi auto i registruje ga, u okviru registracije kupuje i polisu obaveznog osiguranja i na njoj dobija osnovni (početni) 4. premijski stepen...

  • 4
Saobraćaj, Automobili, Ulica Foto: Pixabay

Popust (bonus) koji dobijate na obavezno osiguranje povećan je za vlasnike automobila koji već imaju ili prilikom sledeće registracije dobijaju 1. ili 2. premijski stepen. Ako ne razumete šta to znači, objasnićemo detaljno u tekstu.

Šta je to premijski stepen?

Maksimalno pojednostavljeno - vozač koji prvi put u životu kupi auto i registruje ga, u okviru registracije kupuje i polisu obaveznog osiguranja i na njoj dobija osnovni (početni) 4. premijski stepen. Kada nakon godinu dana produžava registraciju, a nije izazvao ni jednu štetu (skrivio udes), ide na 3. stepen i dobija bonus (popust) od 5%.

Još jedna godina bez izazivanja štete dovodi ga na 2. stepen i popust od 10%. Ako ni treće godine ne izazove štetu, stiže na 1. stepen i dobija 15% popusta. To je maksimalan bonus (popust) bez obzira koliko godina nakon toga pažljivo vozi i ne izaziva štetu, pišu Polovni automobili.

Međutim, svaka izazvana šteta koju plaća osiguravajuća kuća „baca“ vlasnika vozila 3 stepena na gore - to se zove malus. Na primer, ako je vlasnik na 4. stepenu i napravi jednu štetu, ide na 7. stepen, što znači da mu osiguranje za sledeću godinu poskupljuje za 50%.

Ako izazove 2 štete u istoj godini, „skače“ na 10. stepen i osiguranje za sledeću godinu poskupljuje mu za 110%, a sa 3 ili više šteta u istoj godini, ide na 12. stepen i osiguranje za sledeću godinu mu poskupljuje za 150%.

Dakle:

a) svaka izazvana šteta - 3 stepena gore

b) svaka godina bez štete - 1 stepen dole

Na primer, u slučaju da imate maksimalan bonus, tj. na 1. ste stepenu, nakon izazivanja štete „skačete“ na 4. stepen.

U tabeli u nastavku teksta videćete kako to funkcioniše.

Koliko je povećan popust (bonus)?

Bonus je povećan za:

  • 10% - za prvi premijski stepen
  • 5% - za drugi premijski stepen

Dakle, bonus je povećan samo za 1. i 2. premijski stepen, dok je za 3. ostao isti.

Kolika je to procentualna razlika?

Tabela Osiguranje 1 Printscreen: Polovniautomobili.com

Kompletna tabela izgleda ovako:

Tabela Osiguranje 1 Printscreen: Polovniautomobili.com

Kolika će ta ušteda biti u praksi?

Cena obaveznog osiguranja obračunava se na osnovu dva faktora:

1) snaga motora

2) premijski stepen

Snaga motora piše u kilovatima (kW) na zadnjoj strani saobraćajne dozvole pod P.2. Na primer, za auto od 66 do 84 kW obavezno osiguranje košta oko 15.200 dinara kada ste na četvrtom (početnom) premijskom stepenu.

Po još uvek aktuelnim propisima, ako ne izazovete štetu, sledeće godine dobijate popust od 5% i cenu od 14.440 din, sledeće godine popust od 10% i cenu od 13.680 din, a sledeće popust od 15% i cenu od 12.920 din.

Od 30. juna, ako ne izazovete štetu, sledeće godine dobijate isti popust od 5% i cenu od 14.440 din, sledeće godine popust od 15% i cenu od 12.920 din, a sledeće popust od 25% i cenu od 11.400 din.

Gužva u saobraćaju, Saobraćaj, Automobili Foto: Shutterstock

Šta je sa popustom za 3. stepen?

On je ostao isti - 5%.

Od kada počinje da se primenjuje novi bonus?

Od 30. juna 2020. godine.

Da li ovo važi samo za automobile ili i za ostale?

Propis koji uređuje ovu oblast pominje samo „motorna vozila“, što znači da ne važi samo za automobile, već za sva motorna vozila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    15. jun 2020 | 20:30

    Sad ste se setili..sta je sa nama koji po 20,30 godina nemaju štetu...!!!!

  • ZORAN

    15. jun 2020 | 22:53

    MI PLAĆAMO OSIGURANJE SVAKE GODINE MINIMUM 10000 I VI STE DUŽNI DA PLATITE BILO KAKVU ŠTETU. DRŽAVA UCENJUJE VOZAČE SA VELIKIM OSIGURANJEM VOZILA I PUNI SEBI DŽEPOVE. SRAMOTA JE KOLKO SE PLAĆA OSIGURANJE. TREBA DA BUDE MAKSIMUM 5000.SVE DRUGO JE KRADJA

  • Zoran

    15. jun 2020 | 21:55

    Neće njih to da košta popet će registraciju kola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA