≫ 

Turbo "vrti" 170.000 obrtaja u minutu: F1 tehnologije stiže u "obične" automobile

Inovativna tehnologija tzv. električnih turbo punjača koje Mercedes-AMG koristi u Formuli jedan, uskoro stiže i u automobile namenjene redovnom saobraćaju

  • 2
Mercedes F1 Printscreen: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Formula 1, kao vrhunac auto-sporta, do sada je nebrojeno puta "prenela" svoje tehnološke inovacije i do "običnih" korisnika, odnosno u vozila namenjena redovnom saobraćaju. Najnoviji "gedžet" koji uskoro treba da debituje u serijskoj proizvodnji je tzv. električni turbo punjač.

U pitanju je, i dalje, klasični turbo punjač na izduvne gasove, ali koji, u cilju smanjenja "turbo rupe" i povećanja odziva, dobija pomoć malog 48-voltnog elektromotora koji se nalazi na vratilu, između kompresora i turbine.

Turbo punjač sa električnom "asistencijom" nije novina, sam po sebi, a Mercedes već koristi jedan takav sistem na 3,0-litarskom šestocilindarskom motoru kod AMG 53 verzija. Novi sistem je, međutim, znatno usavršeniji, a razvijen je u saradnji sa proizvođačem turbo punjača, kompanijom Garret Motion.

Inženjeri AMG-a tvrde da će novi turbo punjač moći da se "vrti" i do 170.000 obrtaja u minutu, pri tome obezbeđujući osetno veći protok vazduha do agregata. Takođe, sam turbo punjač i prateća elektronika biće povezani sa sistemom hlađenja motora, u cilju održavanja optimalne radne temperature.

Novi turbo punjač bi trebalo da se uskoro nađe u unapređenim verzijama AMG-ovih motora od 2,0 litre, koji koristi, na primer, A 45 AMG, ali i u 4,0-litarskom V8 biturbo motoru koji pokreće najsnažnije Mercedesove modele.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profi

    22. jun 2020 | 17:12

    A čemu to kad i ovako usijane glave svakodnevno izazivaju teške nesreće upravo zbog brze vožnje? Da je pameti trebalo bi zakonom zabranniti vozila sa brzinom većom od 140 km/h.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA