≫ 

Automobili bliske budućnosti moraće da imaju "crnu kutiju"

Propisano je i da se ekrani koji se koriste za internet ili video, automatski isključuju čim vozač preuzme kontrolu na vozilom

  • 0
električni automobil Foto: Shutterstock

Više od 50 zemalja, uključujući članice Evropske unije, Japan, Južnu Koreju, usvojilo je propise o autonomnim automobilima koji uključuju i obaveznu "crnu kutiju".

Reč je obavezujućoj uredbi koju je ove sedmice usvojio Forum za usklađivanje propisa o vozilima Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

Propisi o automatizovanim sistemima za održavanje vozila u traci - ALKS stupiće na snagu 2021. godine. Ovaj "međunarodni standard je važan korak ka široj upotrebi autonomnih vozila", saopštio je UNECE.

Propisima se predviđa da se sistemi ALKS deluju samo do brzine od 60km/h i samo na putevima na kojima je zabranjeno kretanje pešaka i biciklista.

Propisano je da se ekrani koji se koriste za druge aktivnosti osim za vožnju, na primer za internet ili video, automatski isključuju čim vozač preuzme kontrolu, javlja Beta.

Sistem kontroliše i prisustvo vozača, kao i njegovu dostupnost da preuzme kontrolu nad vozilom. Ona se meri sa nekoliko elemenata kao što su zahtev za aktiviranje preuzimanja vozila, treptanje ili klimanje glave, prenosi N1.

SAD nisu deo Foruma, ali će američki proizvođači automobila morati da poštuju nove propise kako bi svoja vozila prodali na tržištu zemalja gde će novi sistem biti na snazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA