≫ 

Nisu mi dali da nastavi proizvodnju klasičnog Land Rovera, pa je on sam uzeo stvari u svoje ruke

U pitanju je klasičan terenac "kutijastog" oblika, sa klasičnom šasijom i terenskim ogibljenjem...

  • 1
Ineos Grenadier Foto: Ineos

Kada je kompanija Jaguar Land Rover objavila plan za prestanak proizvodnje starog modela Land Rover Defender, 2016. godine, bogati biznismen i finansijer Džim Retklif je poželeo da kupi prava i alat kako bi nastavio proizvodnju kultnog terenca.

To mu, međutim, nije odobreno, pa je odlučio da uzme stvar u svoje ruke. Tako je nastao Grenadier, automobil koji će od sledeće godine proizvoditi njegova kompanija Ineos. Terenac je dobio ime po londonskom pabu u koji Retklif voli da svrti na piće.

Iako to baš i nije, Ineos Grenadier izgleda kao direktna, blago redizajnirana, kopija legedarnog džipa. U pitanju je klasičan terenac "kutijastog" oblika, sa klasičnom šasijom i terenskim ogibljenjem koje je konstruisala specijalizovana austrijska kompanija Magna Steyr, koja još od 1979. godine proizvodi legendarni Mercedes-Benz G klase, kao i terence minhenskog BMW-a i britanskog Jaguara.

Za pogon je zadužen pomenuti BMW, čiji će trolitarski šestocilindrični benzinac, uparen sa osmostepenim automatskim menjačem, pokretati Grenadiera.

Planirana je skora izrada prototipa terenca, koji će potom biti podvrgnut rigoroznim testovima izdržljivosti, među kojima je i vožnja od 1,8 miliona pređenih kilometara po različitim terenima.

Ineos Grenadier bi trebalo da bude pušten u prodaju tokom 2021. godine. Stručni mediji navode da bi početna cena ovog terenca u SAD mogla da iznosi 30.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana Milentijević

    11. jul 2020 | 15:14

    Land Rover napravio je katastrofalnu grešku!Ovaj model je večit!Voli ga vojska,policija,lovci i ostali avanturisti.Nema boljeg.Kupujem čim se pojavi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA