≫ 

Uvoz ovakvih automobila u Srbiju je potpuno legalan, ali možda uopšte nećete moći da ih vozite

Ako planirate samostalno da uvezete tjuniran automobil - budite svesni da se upuštate u ozbiljan rizik...

  • 19
Audi RS 5 Sportback 2.9 TFSI quattro Foto: Aleksandar Savin

Kupili ste polovan automobil u inostranstvu, obavili carinsku proceduru i uvezli ga, a onda ste saznali da ne možete da ga registrujete u Srbiji!

Problem je nastao kod AMSS ispitivanja, kada je utvrđeno da su na automobilu vršene modifikacije, piše sajt Polovni automobili.

Neki vozači su bili svesni da su automobili tjunirani, drugi nisu. U svakom slučaju, po nemačkim ili švajcarskim propisima bili su potpuno legalni, imali "papire" o svim modifikacijama, regularno prolazili tamošnji tehnički pregled, itd.

Na primer, jedan vozač je iz Švajcarske uvezao Hyundai sa motorom kojem je snaga podignuta sa 92 kW na 106 kW, i to pre nego što je auto izašao iz salona, uz odobrenje prodavca i ovlašćenog servisa, pri čemu je ova modifikacija uredno zavedena u saobraćajnoj dozvoli. On je saznao da je auto "čipovan" tek kada su ga obavestili nakon AMSS ispitivanja.

U ovlašćenom Hyundai servisu u Srbiji dobio je papir sa podacima o čipovanju u Švajcarskoj. Nažalost, taj papir nije bio od pomoći.

Audi sređen u "ABT Sportsline"

Drugi primer je Audi tjuniran u renomiranoj "ABT Sportsline" firmi specijalizovanoj za tjuniranje vozila VW grupacije. Za sve modifikacije postoje zvanična dokumenta i automobil je u potpunosti legalan, prolazi tamošnji (nemački) tehnički pregled i slično.

Zbog povećanja snage izvađena je i nova saobraćajna dozvola u koju je upisana nova snaga. Nažalost, ništa od te dokumentacije nije bilo od pomoći. Ovaj Audi nije prošao AMSS ispitivanje.

Stoga upozoravamo - ako planirate samostalno da uvezete tjuniran automobil - budite svesni da se upuštate u ozbiljan rizik.

Audi RS 5 Sportback 2.9 TFSI quattro Foto: Aleksandar Savin

Na osnovu iskustava drugih vozača, velika je šansa da auto neće proći AMSS ispitivanje, uprkos činjenici da je tjuning odradila neka renomirana kuća kao što je ABT, da je auto godinama vožen u npr. Švajcarskoj ili Nemačkoj, uredno prolazio tehnički pregled, da ima papir/atest za svaku modifikaciju i slično.

Ne tvrdimo da nijedan tjunirani auto neće proći ispitivanje. Jednostavno nemamo dovoljno informacija po ovom pitanju, pa ovim putem želimo samo da upozorimo vozače da budu pažljivi.

Dakle - uvoz dozvoljen, registracija nije

Da pojasnimo za svaki slučaj - vi možete da uvezete tjunirani automobil. Carinu ne interesuje to što je auto tjuniran.

Platite carinske dažbine, završite papirologiju i mislite da je sve u redu. Međutim, ne možete da ga registrujete ukoliko auto ne prođe AMSS ispitivanje.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    14. jul 2020 | 10:49

    Odlicno sto je konacno neko objavio ove stvari u medijima. Ovo je ozbiljna stvar. Ja sam vlasnik ovog vozila Audi o kome se pise. Uvezao sam auto koji je cipovan kad je kupljen, kod ovlascenog lica za to. Uredno je auto vozen godinama u CH. Nasa carina ga je ocarinila, ali Agencija nije dala saglasnost. Zasto su onda dopustili uvoz? Doveli su me pred svrsen cin? Platio sam carinu, porez i sve dazbine i na kraju nista. Nema sinhronizacije kod ovih ustanova. Svako radi svoje, a na kraju gradjani su na gubitku. Ja sam podigao kredit, da bi kupio ovaj auto. To jednostavno nije normalno da nema resenja za ovakve stvari. Kupi, uvezi, plati sve i onda ne mozes da registrujes. Slicne stvari rade i sa brojem motora. To samo kod nas vazi jos i nigde vise. Motor je potrosni deo.

  • Mm

    14. jul 2020 | 09:53

    Naravno, moramo mi da se pravimo pametni...u Nemackoj i Svajcarskoj moze, kod nas ne...

  • Kizza

    14. jul 2020 | 10:29

    Pa kad nisu prošli obuku AMSS, ne znaju oni šta je bezbednost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA