≫ 

Najmoćniji Porsche dobija 3D štampane klipove

Tehnologijom 3D štampe proizvedeni su klipovi koji su 10 odsto lakši i koji doprinose povećanju snage motora dajući mu 30 "konja" više

  • 0
Porsche 911 GT2 RS Foto: Porsche

Čuveni proizvođač sportskih automobila iz Štutgarta završio je dugotrajno testiranje izdržljivosti svog novog šestocilindričnog biturbo motora zapremine 3,8 litara namenjenog ugradnjii u najmoćniji Porsche 911 sa oznakom GT2 RS.

Međutim, ono što ovaj agregat razlikuje od svih prethodnih je činjenica da se, po prvi put, u njegovim cilindrima nalaze klipovi izrađeni tehnologijom 3D štampe.

Klipovi su redizajnirani tako da se u procesu proizvodnje maksimalno iskoriste sve prednosti 3D štampe, dok je njihov oblik kreiran u simulacijama uz upotrebu veštačke inteligencije. Time su dobijeni klipovi novog oblika koji motoru obezbeđuju jednako dobre karakteristike uz upotrebu manje količine materijala, čime je smanjena masa klipova.

Zahvaljujući tzv. procesu aditivne proizvodnje, Porsche je uspio da u strukturu klipova ugradi otvore za hlađenje uljem, što nije bilo moguće  klasičnim postupkom proizvodnje livenjem ili kovanjem. Svaki klip je "odštampan" od čak 1.200 slojeva aluminijske prešine, što je trajalo oko 12 sati.

Dugotrajno testiranje sastojalo se od 24 sata simulirane vožnje velikom brzinom, u trke dugačke 6.000 kilometara, pri prosečnoj brzini od 250km/h.

U takvim uslovima, klipovi su neprekidno radili 135 sati pri punom opterećenju, i još 25 sati u teškim uslovima i promjenjivim brzinama. Svih šest testiranih klipova uspešno su prošlli test koji je trajao skoro 200 sati.

Izrada tehnologijom 3D štampe proizvela je klipovi koji su 10 odsto lakši i koji doprinose povećanju snage motora dajući mu 30 "konja" više. Motor Porschea 911 GT2 RS sa "odštampanim" klipovim može da proizvede 720KS, dok je njegov prethodnih proizvodio 690KS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA