≫ 

Katalizatori zlata vredni: Ovaj deo se krade u celom svetu, a evo i šta je razlog

Crno tržište ovih delova iz dana u dan postaje sve veće, ali nije samo to razlog za njihovu krađu...

  • 5
Auspuh katalizator lonac automobil Foto: Pixabay

Pre nekoliko meseci pisali smo o slučaju iz Nemačke, kada su lopovi za jednu noć sa parkiranih automobila poskidali čak 53 katalizatora.

Krađa katalizatora je postala razvijen i unosan posao u Evropi, gde crno tržište ovih delova iz dana u dan postaje sve veće, ali se sada cela priča, izgleda, preselila i sa druge strane okeana.

Policija je u Kaliforniji ovih dana sprovela veliku raciju u gradiću Elk Grouv, u kojoj je zaplenila čak 2.000 katalizatora, kao i 300.000 dolara u kešu.

ukradeni katalizatori, Kalifornija Printscreen: Facebook/Sacramento County Sheriff’s Office

Katalizatori su, izgleda, i van Evrope, na drugim stranama sveta postali tražena roba. Međutim, ovde nije samo njihova preprodaja u pitanju. Oni su traženi i zbog paladijuma, koji se u njima nalazi. A cena tog vrednog i retkog metala iznosi oko 2.000 dolara po unci.

Da krađe katalizatora mogu biti i veoma opasne pokazuje slučaj koji se u februaru dogodio u Engleskoj, kada je jedan lopov poginuo ispod automobila pošto se dizalica pomoću koje je podigao vozilo izmakla, pa je auto pao na njega smrskao mu grudni koš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    27. jul 2020 | 15:48

    Moraće Dušanov zakonik da radi!

  • Milos

    27. jul 2020 | 16:33

    Normalno i kod nas se krade kad se otera auto kod majstora on kaze da je zapusen katalizator odsece ga i preproda za 150e...

  • Mile

    28. jul 2020 | 11:29

    U americkim autima ne postiji katalizator samo v8 motor sa 4karburatora jer ni za direktno ubrizgavanje giriva nisu culi lil ih neinteresuje.Nije ti to evropa pa da se stedi.Samo stiskaj da guta girivo 40centi litar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA