≫ 

Tela letela na sve strane, vozači mrtvi, vezani putnici prošli samo sa ogrebotinama

Ovaj snimak simulacije sudara je samo jedan od nebrojenih dokaza da sigurnosi pojas zaista spašava život, naročito tamo gde obično nismo ni navikli da ga vezujemo

  • 0
Sudar Autobus Kamion Printscreen: YouTube/TCS Schweiz-Suisse-Svizzero

Nebrojeno puta smo čuli priče o važnosti vezivanja pojaseva tokom vožnje. I, nekako, svi to prihvatimo kao obavezno kada su prednja sedišta u pitanju, ali se problem javi kada se treba vezati na zadnjim sedištima, kao i u kombiju ili u autobusu. Dodatan problem kod nas često predstavlja i činjenica da su velika vozila za prevoz putnika starija, pa nemaju pojaseve na putničkim sedištma.

Međutim, budući da je obaveza vezivanja pojaseva na svim sedištima u mnogi razvijenim zemljama uvedena još mnogo ranije, švajcarski automobilski klub TCS je još 2011. sproveo test ne bi li bi pokazao šta može da se dogodi prilikom sudara autobusa, kada putnici nisu vezani.

U autobusu se nalazilo 13 lutaka koje su simulirale putnike, a autobus je prednjim delom udario u parkiran kamion pri brzini od 63 kilometra na čas. Kamere postavljene u kabini autobusa, snimale su šta se dešava sa "nevezanim putnicima". Pogledajte kako je to izgledalo:

U stravičnom udesu, prednji delovi oba vozila su potpuno uništeni, a "vozači" su na mestu ostali mrtvi.

"Putnici" smešteni u zadnjem delu autobusa koristili su sigurnosne pojaseve. Među njima je bilo i "šestogodišnje dete", a lutka koja je predstavljala mališana od 3 godine starosti vožena je u specijalnom dečjem sedištu. Svi oni su ostali u svojim sedištima.

Svi teško povređeni ili nastradali "putnici" bili su oni smešteni u prednjem delu autobusa, odnosno oni koji nisu koristili sigurnosne pojaseve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA