≫ 

Bezbednosni sistemi savremenih automobila - nisu dovoljno dobri!

Poseban problem se javlja kod sistema za upozoravanje o napuštanju saobraćajne trake i održavanje vozila u traci kada je na putevima izbledela linija razgraničenja saobaćajnih traka

  • 1
Sudar, Test Foto: Pixabay.com

Nova studija Američke automobilske asocijacija (AAA) došla je do zaključka da sistemi asistencije vozačima u savremenim automobilima - nisu dovoljno dobri i da im je potrebna dorada.

Istraživači AAA su otkrili da se problemi kod takvih sistema javljaju na svakih 12,8 kilometara, tokom vožnje ukupno dugačke 6.437 kilometara. AAA tvrdi da su savremeni sistemi daleko od stopostotne pouzdanosti.

- AAA je, u više navrata, otkrio da se sistemi aktivne pomoći u vožnji ne ponašaju dosledno, posebno u stvarnim scenarijima - rekao je Greg Brenon, direktor auto inženjerstva i industrijskih odnosa u AAA.

- Proizvođači moraju da rade na pouzdanijoj tehnologiji, uključujući tu i poboljšanje sistema pomoći u zadržavanju vozila u saobraćajnoj traci i pružanju adekvatnijih upozorenja.

Poseban problem se javlja kod sistema za upozoravanje o napuštanju saobraćajne trake i održavanje vozila u traci kada je na putevima izbledela boja horizontalne signalizacije, odnosno linija razgraničenja saobaćajnih traka.

Problem je izazivala i simulacija, u kojoj je učestvovalo onesposobljeno vozilo na putu. U takvoj situaciji, vozilo je moralo automatski da koči, pri čemu je u 66 odsto slučjeva dolazilo do sudara, pri prosečnoj brzini od 40 km/h (brzina vožnje je bila postavljena je na 50 km/h), prenosi HAK. Podatke do kojih je istraživanje došlo, AAA je dostavila i proizvođačima automobila.

Istraživanje je vršeno na sledećim automobilima: BMW X7, 2019 Ford Edge, 2019 Cadillac CT6, Subaru Outback i Kia Telluride. Svaki autombil je imao sopstvene sisteme za pomoć vozačima kao što su: Cadillac Super Cruise, BMW Active Assistant Professional i Fordov Ford Co-Pilot 360.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red briggade

    10. avgust 2020 | 15:45

    Trebalo bi poraditi na tom sistemu, mislim da se on može proizvoditi kod nas , a pre letećih automobila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA