≫ 

U ovom kružnom toku svi ostali imaju veću prednost od vozača

"Holandski kružni tok" je zanimljivo rešenje koje uvažava činjenicu da u toj zemlji veliki broj učesnika u saobraćaju čine biciklisti

  • 0
Kružni tok Ilustracija / Printscree: YouTube/Frank van Caspel

Kružni tokovi su nastali sa ciljem da se olakša protok saobraćaja na ukrštanjima veoma prometnih saobraćanica. Iako su u tome uspeli, brojnim vozačima oni su postali prava noćna mora i izvor stesa i frustracija.

Zbog toga, kao i zbog bezbednosti samih vozača i drugih učesnika u saobraćaju, kao i nekih lokalnih specifičnosti, kružni tokovi su doživljavali različite promene u konstrukciji.

Jedan takav je i ovaj, poznat kao "Holandski kružni tok" (engl. Dutch-style roundabout), veoma zanimljivo rešenje koje uvažava činjenicu da u Holandiji veliki broj učesnika u saobraćaju čine biciklisti.

Oni ovde imaju svoje sopstvene trake, odnosno spoljni prsten sa posebnim prelazima svake od četiri ulice koje se uključuju u kružni tok, uočljivo označen crvenom bojom. Tu su i pešački prelazi preko svake ulice, koji se ne ukrštaju sa biciklisitčkim prstenom.

Kružni tok je potpuno usredsređen na bicikliste i pešake, zbog čega se saobraćajne trake na ulazu u kružni tok sužavaju i, zajedno sa dodatnom horizontalnom signalizacijom, primoravaju vozače da uspore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA