Njegova zemlja ima razvijenu auto industriju koja proizvodi brojne terence i najveći kamion na svetu

Belorusija, još od vremena Sovjetskog Saveza, ima prilično razvijenu automobilsku i industriju komercijalnih vozila, a proizvodi i najveći kiper na svetu - nosivosti 450 tona!

  • 12
Aleksandar Lukašenko, Alexander Lukashenko Foto: Tanjug/AP

Belorusija se poslednjih dana nalazi u centru pažnje svetske javnosti. Predsednički izbori, pobeda Aleksandra Lukašenka, protesti opozicije, razlozi su zbog kojih se s pažnjom prati sve što se dešava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Nije, međutim, predsednik Lukašanko, koji se na vlasti nalazi 26 godina, jedini "brend" te države. Široj javnosti nije toliko poznato da ova zemlja ima prilično razvijenu automobilsku industriju, kao i proizvodnju komercijalnih vozila. Koji proizvođači dolaze iz Belorusije?

BelGee

Krajem 2017. godine na lokalitetu između Borisova i Žodzine sa radom je počela fabrika automobila BelGee, rezultat zajedničkog ulaganja beloruskih partnera i velikog kineskog proizvođača automobila Geely.

Geely Atlas Geely Atlas / Foto: Geely

Ko ne zna: Geely je vlasnik švedskog premium proizvođača Volvo. U Belorusiji se sklapaju tri Geely modela, namenjena domaćem i ruskom tržištu, a najpopularniji je Geely Atlas koji košta oko 14.000 evra.

Unison

Drugi beloruski proizvođač automobila nalazi se u selu Občak, 10-ak kilometara udaljenom od Minska. Reč je o belorusko-britanskom preduzeću Unison koje je od 1996. godine proizvodilo automobile marke Ford, kao i modele koncerna General Motors i PSA, piše sajt Radio Sarajevo.

Unison je potom sastavljao automobile kineske marke Zotye, a početkom leta fabrika je pokrenula proizvodnju automobila Changan. Prvi automobile koji je izašao sa montažne trake bio je kompaktni krosover Changan CS35 Plus. Unison, u budućnosti, planira montažu kompaktnog gradskog električnog automobila Zotye E200EV i sedana Zotye Z500EV.

Changan CS35 Plus, SUV, Terenac Changan CS35 Plus / Foto: Changan

MAZ

Fabrika autobusa, minibuseva i kamiona MAZ iz Minska je najpoznatiji beloruski proizvođač i jedan od najvećih u Evropi. Postoji već 80 godina, a trenutno izrađuje desetine modela autobusa, trolejbusa (model MAZ-203 koristi se u gradskom prevozu u Beogradu), minibuseva, šlepera, kamiona, kipera…

Trolejbus MAZ je poslužio i kao osnova za slično koncipirana vozila marke ETON koja se proizvode u Žodzini.

trolejbus Foto: M. Beljan

BelAZ

Još jedna tradicionalna kompanija. BelAZ iz Žodzine poznata je širom sveta po "monstruoznim ", više od 8 metara visokim, kiperima za rudarska okna i kamenolome. Model BelAZ 75710 je najveći kiper na svetu, koji ima nosivost do 450 tona!

Pored kipera, linija BelAZ uključuje terenske teretne kamione, utovarivače i buldožere, specijalne mašine za metalurška preduzeća, vozila za servisiranje rudarskih operacija, kao i aerodromske tegljače, betonske pumpe sa betonskim mešalicama…

MZKT

Još jedno preduzeće iz Minska - MZKT, ima široku paletu proizvoda, u kojoj se nalaze kamion Volat, gradski autobus Neman, specijalni šleperi za prevoz teških tereta na putevima i teškim terenima. Takođe, MZKT proizvodi i opremu prema individualnim porudžbinama.

BelKamunMaš

Osnovan u Minsku 1973. godine, BelKamunMaš proizvodi električna komercijalna vozila. U paleti ima četiri modela trolejbusa, tri modela električnih autobusa i tri modela tramvaja.

MAZ MAN, Kamion, Terenac Foto: MAZ MAN

MAZ-MAN

MAZ-MAN je belorusko-njemačka kompanija koja po licenci MAN-a proizvodi teška vozila za regionalni i međunarodni prevoz. Prvi kamion u fabrici sastavljen je 1998. godine. Kompanija iz Minska proizvodi i tegljače za teretna vozila, kipere, specijalna vozila za sneg i močvarne terene, kao i utovarivače.

Video: Izgleda kao motor od milion evra ali istina je potpuno drugačija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radivoje

    15. avgust 2020 | 17:47

    Zapadu smeta svaka zemlja sa stabilnom ekonomijom. Šta bi mene boleo 💯jko ko je na vlasti ako mi je džep pun i država ekonomski stabilna. Samo neradnicima sve smeta i uvek traže neke promene, kao da će im neko napuniti džepove dok oni sede u hladovini.

  • J....

    15. avgust 2020 | 17:30

    I zapadu smeta!!i njega bi kao milosevica sklonili a onda rascerupaj sve!!!

  • Mačvanin

    15. avgust 2020 | 21:11

    Zaboravili ste BELARUS traktore, jak kao tenk sirova snaga, jeste grube izrade ali kida...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA