Benzinci i dizelaši bi mogli da budu zabranjeni 10 godina ranije?

Prvobitni plan britanske vlade da se prodaja automobila sa motorima na fosilna goriva oroči na 2035. ili 2040. godinu, mogao bi da bude promenjen...

  • 1
Džip, terenac, SUV, benzinska pumpa, Jeep Renegade Foto: Unsplash

Automobili sa pogonom na benzin i dizel mogli bi da budu zabranjeni već za nekih desetak godina!

Prvobitna ideja da se prodaja automobila sa motorima na fosilna goriva u Velikoj Britaniji oroči na 2035. Ili 2040. godinu, sada bi mogla da bude promenjena ukoliko vlada te zemlje odluči da "revoluciju na britanskim putevima" sprovede ranije.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps već je izjavljivao da bi početak primene ovakve mere mogao da počne najranije 2032. godine, ukoliko raniji datum ne bi mogao da bude određen.

Međutim, Komitet za klimatske promene već je od vlade tražio da odluka počne da se primenjuje 2030. godine, što je podržalo i više od 100 poslanika Konzervativne partije "kako bi zemlja što pre postala zelenije", posle panedemije korona virusa.

Komitet je prethodno upozorio vladu da bi početak primene odluke od 2040. bio suviše kasan trenutak da se postigne konačni cilj, da Velika Britanije postane do 2050. godine postane zemlja sa nutom emisijom ugljeničnih oksida. Za 2030. godinu kao početak zabrane zaleže se i britanska Asocijacija za električna vozila.

Zbog svega toga, razmišlja se i o mogućnosti dostepenog sprovođenja odluke, kako bi stanovništvo imalo više vremena da se bolje pripremi za novu realnost.

Tako bi, na primer, moglo da se dogodi da benzinci i dizelaši budu u potpunosti zabranjeni 2030, dok bi automobili sa hibridnim pogonom mogli do 2035. godine da se kreću britanskim putevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA