≫ 

Da li će "Oko sokolovo", osim bahatih "parkirača", uskoro početi da lovi i bahate vozače?

"Rad sistema bi mogao da se iskombinuje sa tehnologijom prepoznavanja lica i da prati vozače kada razgovaraju telefonom dok voze, spavaju za volanom ili obavljaju bilo kakvo sumnjivo kretanje..."

  • 34
Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija Foto: Promo

Nedavno uvedena tehnologija provere nepropisno parkiranih vozila u najprometnijim beogradskim ulicma, prozvana "Oko sokolovo", upravo je, čini se, dobila svoju mnogo usavršeniju verziju, koja će bahate vozače moći da "hvata" i u vožnji, ali i da pedupredi njihovu nasilničko ponašanje u saobraćaju.

Tako bi tehnologija prepoznavanja registarskih tablica vozila, u bliskoj budućnosti, mogla da postane glavno sredstvo u borbi protiv bahatih vozača, čiju će nepropisnu vožnju moći da prepozna pre nego što se problem i pojavi.

Tim informatičara sa australijskog Univerziteta Edit Kovan, iz Perta, Univerziteta Malezije i Univerziteta u Melburnu, konstruisao je automatizovani sistem za detekciju registarskih tablica vozila.

Nova tehnologija je zasnovana na veštačkoj inteligenciji i neuralnim mrežama, prepoznavanje tablica testirano je na vozilima na malezijskim autoputevima. Rezultati su pokazali su da je primena nove tehnologije izuzetno precizna i brza u poređenju sa postojećim metodama, što otvara nove mogućnosti u njenoj praktičnoj upotrebi na ulicama i putevima.

Vođa tima naučnika doktor Šams Islam tvrdi da su brzina i efikasnost nove tehnologije nešto što će zaista sprovesti revoluciju u načinu na koji se nadgleda i kontroliše saobraćaj.

- Po prvi put imamo tehnologiju koja sasvim uspešno može da identifikuje registarske tabilce u svim uslovima, čak i pri slabom svetlu i veoma jakoj kiši, i da potom obradi podatke i prikaže rezultate za samo nekoliko sekundi. Rad sistema bi mogao da se iskombinuje sa tehnologijom prepoznavanja lica, kako bi potom mogao da prati vozače kada razgovaraju telefonom dok voze, spavaju za volanom ili obavljaju bilo kakvo sumnjivo kretanje. Detektovanje rizika u realnom vremenu omogućilo bi vlastima da reaguju pre nego što se incident dogodi.

Voznja, automobil, telefon Foto: Shutterstock

Na svakoj slici koji sistem snimi identifikovan je određeni deo tablice. Potom su bitni detalji iz svakog snimka "izvučeni" i upotebljeni za treniranje veštačke neuralne mreže, kako bi mogla da identifikuje karaktere na samoj tablici, prenosi Techxplore.

Doktor Islam navodi da su dosadašnji sistemi koji koriste tehnologiju kompjuterskog vida uvek bili, manje ili više, ograničene upotrebljivosti, budući da su dosta sporiji i nedovoljno precizni, i ističe da da su on i njegovi sardnici pronašli način da "izbalansiraju te dve suprotstavljane potrebe".

Video: Ovako Oko sokolovo vreba nepropisno, ali i propisno parkirana vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oho

    11. septembar 2020 | 18:10

    Neka prvo obezbede dovoljan broj parking mesta, pa onda neka kaznjavaju.

  • Sremcica

    11. septembar 2020 | 15:56

    Uzmite pa lovite i ove bahate rupe malo po putevima pa ih popunite a ne razjebasmo aute od puteva i rupa

  • Žika budak

    11. septembar 2020 | 16:42

    Komunalnu vratiti na njivu da radi nešto, a ne da se vozikaju u Rendzerima po gradu,što vam nisam gradonačelnik slatko bi vas raspustio za 5 minuta, a parkiranje rešio za dva dana, ima odakle budžet da se puni,da se sadi kukuruz3i pšenica kao nekada pa na izvoz eto matematike,nego ovako lakše da narod plaća a drugi da uživa..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA