≫ 

Ne smeju na auto-put, ne postoje u zakonu: Kuda smete da se vozite svojim električnim trotinetima?

Dok se čeka novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, prodaja električnih trotineta iz dana u dan raste, a kupuju ih svi...

  • 3
trotinet Foto: Unsplash

Građani se već danima zgražavaju nad snimkom električnog trotineta koji auto-putem juri brzinom od 80 kilometara na sat.

Da li će novi Zakon o bezbednosti saobaćaj konačno staviti na svoje mesto trotinete i koje je to mesto… A dok se čeka zakon, prodaja trotineta raste skoro za trećinu. Starosne granice među kupcima nema.

- Generalno, prodaja je krenula bolje u odnosu na prošlu godinu. Sigurno da je skočila za nekih 20 do 30 odsto.  Generalno ono što kupci gledaju tiče se same baterije. Da može da izdrži barem domet od nekih 25 kilometara. Nešto najbrže što sami trotineti mogu da razviju je do 20 kilometara na sat, što je svakako da kažemo za neke potrebe možda i previše - kaže prodavac Nebojša Maksimović za RTS.

Novi Zakon - do kraja godine

Sve popularnije prevozno sredstvo će svoje mesto dobiti u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Dotle, važne su preporuke, trotinetima nije mesto na saobraćajnicama, a gde god je to moguće treba ih voziti biciklističkim stazama.

- Ako se vozi pešačko biciklističkom stazom ne bi trebalo da se kreću brzinom većom od 10 kilometara na sat. Ukoliko nema u samoj infrastrukturi biciklističkih staza preporuka je da se vozi trotoarom, ali uz veliki oprez jer trotoar je prostor koji je namenjen pešacima i oni nikako ne očekuju da će im neko sa svih strana prolaziti trotinetom - kaže kaže Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ona ističe da je preporuka da ukoliko se kreću trotoarom da ne smeju da idu brzinom koja je veća od brzine hoda, odnosno nekih 6 kilometara a sat.

Čovek koji je trotinet vozio po auto-putu napravio je prekršaj, kažu stručnjaci. Iako vožnja električnih trotineta još nije zakonom definsiana, zakonom je precizno utvrđeno ko sme da se kreće auto-putem.

Electric scooters, električni trotinet Foto: Shutterstock

Kazne i do 1.500 evra

- Od prvih troptineta koji su išli nekih 10 kilometara na sat, mi već sada imamo trotinete, takozvane e-trotinete koji se kreću brzinom i većom od 50 kilometara na sat, zato je vrlo važno da se oni precizno i jasno definišu da bismo možda kao i Holandija koja je za njih koji idu brže i uvela i obavezne registarske tablice i položen vozački ispit i obaveznu zaštitnu opremu - kaže Miloševićeva.

U Francuskoj će, izmenom zakona, trotinetima biti zabranjeno kretanje trotoarom i moraće da se voze ili biciklističkim stazama ili kolovozom. Ako zakon prekrše, vozače će čekati kazne od 35 do 1.500 evra.

U Austriji je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona na trotinetu, ali je dozvoljena koja čašica alkoholnog pića više. Tako "trotinetista" neće biti kažnjen ako ima do 0,8 promila alkohola u krvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    11. septembar 2020 | 17:41

    Po novom Zakonu ako se usvoji dozvoljeno je vožnja električnih trotineta na pešačkim stazama, trotoarima ali ne brže od 6 km/h ? To je isto, indetično kao i ograničenje brzine kretanje automobila na putevima koji se u velikom broju ne poštuje? Najviše poginulih, povređenih u auto saobraćaju je nepoštovanje brzine kretanja tako da pešaci znaju šta ih očekuje ?

  • Ana

    11. septembar 2020 | 19:10

    Vizim ga na biciklistickim stazama od 8 - 20 km/h. Srecom zivim na NBG koji je ceo pokriven.

  • Ja

    11. septembar 2020 | 21:29

    Znaci od bicilisticke staze ostao samo naziv? Najmanje biciklista, ali zato pesaka, rolera, trotinet koliko hoćeš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA