• 11

Paja iz Topole u šumi našao rđavu "opel olimpiu" iz 1938, pa od nje napravio čudo vredno 30.000 evra

, Telegraf

- Prvu "opel olimpiu" sam uzeo u Plaskovcu, bila je do pola zatrpana u đubretu, ceo dan smo riljali i otkopavali da dođemo do nje - kaže Dragan Spasić zvani Paja

  • 11
Topola, Opel olimpija, restauracija, Dragan Spasić Paja

Foto: RINA

Zub vremena odavno je nagrizao brojne automobile koji su obeležili našu prošlost. Sklonjeni u stranu i prepušteni vremenu odavno već ne krstare drumovima, a mnogi se ovih lepotana sećaju jedino iz kultnih filmova. Ipak, u varošici podno Oplenca, "opel adam olimpija" dobija nov život i jedino ovde možete videti oca sa dva sina kako od starog automobila pravi novi.

- Gde god sam nalazio stari automobil ja sam ga dovozio kući i restaurirao, nije mi bilo teško da odem na drugi kraj Srbije samo da spasim naše nacionalno blago. Prvu "opel olimpiu" sam uzeo u Plaskovcu, bila je do pola zatrpana u đubretu, ceo dan smo riljali i otkopavali da dođemo do nje. Drugu sam izvukao iz šume, bila je obrasla drvećem i rastinjem, dve godine sam sekao drva da bi došao do auta, jedva smo iskrčili, ali ništa mi nije bilo teško. To je strast, ljubav, nisam žalio novac da platim i da je dovezem kući, a onda slede godine rada i sređivanja kako bi joj vratio autentičan izgled - priča za RINU Dragan Spasić – Paja (55) iz Topole.

"Opel adam olimpia" koju trenutno restauirira je 1938. godište, poslednji put je registrovana 1976. godine.

- Njen vlasnik je imao želju da je reparira međutim, nije imao novca za to. Kada sam je rasturio iznenadilo me je koliko je unutra bila u dobrom stanju, posle toliko godina. Motor odličan, sve ima autentično, ništa na njemu nije prepravljano. Često prođu godine dok auto sredim, bez originalnog šrafa neću da ga namestim i zato taj posao traje godinama, jer želim da bude kao što je bilo nekada. Svaki dinar se ulaže u ovo i jako je skup hobi, ali kad se voli onda se ne gleda računica. Najviše volim "opel olimpiju" i za sedam godina koliko se bavim ovim poslom dobro sam izučio svaki njen deo - kaže Spasić.

Ovako sređen automobil može se registrovati po tzv. histori modelu, a kupci su najčešće bogatija klijentela. Paja je do sada od ovog hobija imao berićet, ipak, kako kaže žali što su automobili iz Srbije uglavnom završili u inostranstvu.

Cena ovakvog automobila može dostići čak 30.000 evra.

- Imao sam mnogo ponuda da prodam, čovek iz Minhena je dolazio i davao mi 5.000 evra ovde u dvorištu ali nisam prodao. Zaradio jesam, ali ni to nije lepo, jer bi možda ta vozila ostala u Srbiji, ružno je što odlaze od nas. Do sada sam mnogo vozila kupio i preprodao jer nisam imao novca da ih restauiram, a kome god sam prodao automobil isterao ga je iz Srbije - priča Spasić.

Nudili su mu da vozi vinski put, turizam ture, čak je imao ponudu da vozi u seriji "Senke nad Balkanom", ali nije mu to, kaže, bio cilj.

- Meni je od kad sam bio dete bila strast gluma, glumio sam kroz školu i sada imamo grupu i nastupamo. Ipak sam ja dete otpisanih, u sećanju su mi ministar Jović i Lula i baš ovaj auto Tihi i Prle voze. Kad završim ovu "olimpiu" želja mi je da je izvezem i da se slikam na Oplencu pred crkvom - rekao je restaurator iz Topole.

Inače, "opel olimpia" je bila napravljena kao nacionalno vozilo u Nemačkoj, za vreme rata njima je služilo za prevoz oficira. U tom periodu, brojni automobili ove marke su doveženi u Srbiju gde su i ostali kao ratni trofeji.

Video: Spaček, legendarno ružno pače koga je voleo ceo svet

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nagely Herrera

    Da vidimo izgled repariranog auta Čestitam

  • Istina

    Ovo da je u epizodi "Otpisanih" vozio Prle ministra Jovica,Lulu i Tihog je laz.Automobil koji je Prle vozio je bio marke MERCEDES ,a hauba mu se otvarala sa strane na pola i preklop.Tako da ti ovo Pajo ne može da digne cenu nego spisti.

  • kasna jesen

    Sve rubrike pratim o starim automobilima i primecujem da vlasnik ovih oldtajmera jedan je od retkih u Srbiji koji zeli auta da povrati u originalno stanje.Secam se fiata 1.300 sa merzedesovom zvezdom,vw.carman spor motor od kombia,mustang diferencijal od forda.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima