≫ 

Mask priprema jeftin auto na struju: Tesla "za narod" stiže 2023.

Ovo nije prvi put da se najavljuje početak proizvodnje jeftinijeg modela sa Teslinim logom, ali je prvi put da se najavljuje vreme njegovog početka proizvodnje

  • 2
Tesla Foto: Tesla

Kompanija Tesla upravo je najavila plan prema kome će za tri godine početi proizvodnju električnih automobila čija će cena iznositi 25.000 dolara (odnosno 21.350 evra).

Novi model još uvek nema ime, ali bi, prema nekim ranijim glasinama mogao da bude nazvan Tesla Model C, gde bi "C" označavlo da je reč o manjem, kompaktnom automobilu (C - compact).

Ovo nije prvi put da Ilon Mask najavljuje početak proizvodnje jeftinijeg modela sa Teslinim logom, ali je prvi put da se najavljuje vreme njegovog početka proizvodnje, odnosno 2023. godina.

Mask je još ranije izjavio da je za proizvodnju električnih automobila veoma važno da postanu pristupačni.

- Jedna od stvari koje me najviše smetaju je to što naši automobili u ovom trenutku nisu dovoljno pristupačni ljudima. To moramo da popravimo! - izjavio je on.

Odgovarajući na jedan tvit, u kome je upitan da li Tesla planira proizvodnju "manjeg hečbeka evropskog stila", Mask je u julu odgovorio da bi "Nemačka bila dobro mesto da se tamo dizajnira i konstruiše jedan takav automobil". Inače, nova Teslina fabrika, pod nazivom Giga Berlin, trenutno je u izgradnji u Nemačkoj.

Električni automobil sa cenom od 25.000 dolara potpuno bi "promenio igru" kada je ova vrsta vozila u pitanju, i od njih napravio "mejnstrim" prevozna sredstva, konstatuje InsideEVs. Tome bi, svakako, doprinela i niža cena operativnih troškova kao i jeftinije održavanje u poređenju sa klasičnim automobilima. Inače, trenutno najjeftiniji Tesla Model 3 se prodaje po ceni od 38.000 dolara.

3. Tesla Model X / Ukupan Euro NCAP rezultat: 345 Foto: Tesla

Planu za početak proizvodnje novog pristupačnog modela prethodiće početak proizvodnje sopstvene pogonske baterije, koja će i biti preduslov za početak proizvodnje najjeftinijeg Teslinog električnog automobila do sada.

Konačni cilj je da električni automobil košta koliko i odgovarajući model sa motorom na fosilna goriva, saopšteno je na manifestaciji Battery Day održanoj u utorak u Teslinoj fabrici u Frimontu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    25. septembar 2020 | 18:43

    Lepo je to, ali ko ce moci sebi da priusti takav automobil? Mogu samo da sanjam, ili da ga iznajmim ako ga budu imali u mms rent a car.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA