U ovome ćemo u budućnosti svakog jutra "lebdeti" na posao

...bar ako je suditi prema projektima levitirajućih automobila koje razvijaju Volkswagen i Renault

  • 4
Renault Float Printscreen: YouTube/AutoShow

Posle letećih automobila-dronova na red su stigli i lebdeći automobili na elektromagnetnim podlogama.

Volkswagen to radi u Kini i već uspešno tesitra novi model dok se Renault u Evropi jedini bavi takvima automobilima i projektima. Sve je počelo od levitirajućeg voza koji lebdi na šinama, a završilo u kapsulama koje primaju dvoje. Njima se lako upravlja, a Renault ih magnetima spaja u čitave kompozicije.

Volkswagen je u Kini jedan ceo istraživački centar posvetio lebdećim vozilima koja bi trebalo da budu vozila budućnosti u velikim gradovima.

Na speciajlno priprljemljenom poligonu vozilo je i u praksi pokazalo lako upravljanje, okretnost, jednostavnost, a uračunat je i faktor sigurnosti ako se vozilo nađe u sudaru. Njime se može okretati u svim pravcima pa i za 360 stepeni, za šta je bitno da u podlozi postoje magneti, navodi RTS.

- Nije još sve usaglašeno i daleko smo od serijske proizvodnje, ali kada ona krene jeftinijeg prevoza neće biti. Za sada eksperimentišemo i upoznajemo ljude sa novim mogućnostima. Svi su oduševljeni - kaže konstruktor Li Šao Min.

Renault ima slične ideje, ali nema gde da ih predstavi pošto se sajmovi ne održavaju. Kapsule koje levitiraju imaju iste manevarske karakteristike kao i ove Volkswagenove, jedino ostaje pitanje ko će napraviti prvu infrastrukturu.

- Mi vidimo da bi ova solucija dala rešenje, ali u sve auto-puteve trebalo bi ugraditi magnetne šine. To iziskuje nove troškove pa još vagamo između upotrebljivosti, ekologije i isplativosti - objašnjava konstruktor.

Levitirajući automobili bili bi dopuna elektromobilima, ali razvoj softvera za njih je mnogo skup, kao i razvoj infrastrukture. U Kini planiraju da to rade samo u gradovima budućnosti koji se zidaju od početka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    1. oktobar 2020 | 12:04

    Kako zaustavlja policija ovo!?

  • Mix

    2. oktobar 2020 | 00:49

    Vise ne bi bilo velikog servisa,centriranje trapa,zimskih letnjih guma,spona, amortizera ostalih delova... Mislim da nece da zazivi skoro jer se proizvodjacima to ne isplati a mnogi bi ostali i bez posla...

  • Cika Velja

    1. oktobar 2020 | 19:54

    He he...jel se ovo vozi praznog ili punog stomaka???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA