Potpuna zabrana pametnih telefona za volanom samo što nije

U Velikoj Britaniji i sada je zabranjena upotreba pametnih telefona za volanom, za razgovore ili slanje poruka u toku vožnji, ali ne i igranje igrica i snimanje videa i fotografija

  • 3
Voznja, automobil, telefon Foto: Shutterstock

Bilo kakvo držanje telefona u rukama za vreme vožnje ubuduće će biti potpuno zabranjeno! Razlog zbog koga vlada Velike Britanije uskoro uvodi potpunu zabranu "interakcije vozača i mobilnog telefona" je povećan broj saobraćajnih nesreća koje kao glavni uzrok imaju upotrebu telefona za volanom.

Naime, u Britaniji je zabranjena upotreba pametnih telefona od strane vozača, za razgovor ili slanje poruka u toku vožnji, ali je postoji "siva zona", odnosno neka ponašanja koja do sada nisu bila sankcionisana.

Tako, na primer, vozačima nije zabranjeno da pretražuju muziku, igraju video igrice, snimaju video klipove ili da (se) fotografišu u vožnji. Novim propisima, sve takve aktivnosti će biti zabranjene.

Jedina opcija za obavljanje telefonskih razgovora ostavljena vozačima je upotreba Bluetooth i/ili "handsfree" uređaja, ili sistema u samom automobilu. Sve ostalo će biti izričito zabranjeno tokom vožnje!

A kada novi propisi budu usvojeni, navodi Gardijan, vozači koji u rukama budu držali telefone suočiće sa sa novčanom kaznom od 200 funti, kao i mogućim zabranama koje još uvek nisu precizirane.

Nema sumnje da je ovo mera koju bi trebalo primeniti u drugim zemljama...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    19. oktobar 2020 | 12:33

    Ja bih zabranio ugradnju komandni koje se ne mogu koristiti bez gledanja. Mislim konkretno na ekrane osetljive na dodir preko kojih se uključuju komande muzike, klimatizacije i sl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA