≫ 

Svima po jedna "folcika" na struju: Potpuna elektrifikacija stiže na Balkan

Malo egejsko ostrvo Astipalea dobija 1.000 električnih vozila od Volkswagena, kojima će potpuno zameniti ceo svoj vozni park

  • 3
Volkswagen, Grčka, električna vozila Foto: Volkswagen

Komapnija Volkswagen potpsala je sa Grčkom memorandum prema kome bi na ostrvu Astipalea, u južnom Egeju, trebalo da bude uspostavljen jedinstveni sistem mobilnosti u ovom delu sveta.

Ideja projekta je da se ostrvu isporuči oko 1.000 električnh vozila nemačke grupacije, različitih tipova i namena. Među njima bi trebalo da se nađu Seatovi električni trotineti, nova električna VW uzdanica ID.3, možda i veći krosover ID.4, kao i atraktivni minivan ID.BUZZ, dizajniran po ugledu na legendarni hipi-kombi VW T1.

Volkswagen ID.3 VW ID.3 / Foto: Volkswagen

Ta vozila bi trebalo da zamene sadašnjih 1.500 vozila sa pogonom na foslina goriva, koja se kreću ostrvskim ulicma i putevima.

U kombinaciji sa mrežom za punjenje baterija vozila (za čiji razvoj i postavljanje će biti zadužena Volkswagenova kompanija Elli) i sistemom obnovljive električne energije (koga će činiti solarni i vetrogeneratori), budući saobraćaj na ostrvu, a time i sama Astipalea, bi trebalo da postane "model ostrva sa klimatski neutralnom mobilnošću", piše InsideEV's.

Projekat predviđa da će takav "šering" sistem tokom cele godine moći da opslužuje meštane ostrva, njih 1.334, kao i turiste koji ga posećuju (njih oko 72.000 godišnje).

To podrazumeva da će sva komercijalna i uslužna vozila, takođe, biti elektrifikovana. Tako će se svakodnevna dostava roba odvijati "na struju", dok će elektromobile voziti i policija i sve ostale hitne službe.

Volkswagen ID. BUZZ, VW kombi Foto: Volkswagen

Budući da je Astipalea malo ostrvo, od samo 97 kvadratnih kilometara površine, na kome postoje samo dve redovne autobuske linije, planirana elektrifikacija ostrva bi trebalo da bude jednostavna za izvođenje.

Sprovođenje projekta, kojim bi Astipalea trebalo da postane pionir energetski samoodrživog turizma i saobraćaja, je inicijalno oročeno na šest godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanac

    5. novembar 2020 | 17:48

    Pa ovde ima kuca koje nemaju struju,ali ce zato da voze auto na elektriku!😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA