≫ 

Novi Euro 7 standard definitivno "zabija nož u leđa" benzincima i dizelašima već 2025?

Da bi se ispunili ekološki ciljevi zacratni u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, EU namerava još više da pooštri granične vrednosti emisije ugljen-dioksida (CO2), azotnih oksida i drugih izduvnih gasova

  • 13
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Shutterstock

Evropska automobilska industrija će možda biti prinuđena da potpuno obustavi proizvodnju automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) već za pet godina, ukoliko ograničenja emisija izduvnih gasova koja nameće Evropska unija, u narednom periodu, budu previše stroga.

Predsednica Nemačkog udruženja proizvođača autombila (VDA) Hldegard Miler smatra da bi uvođenje planiranog standarda Euro 7 u praksi predstavljalo zabranu automobila sa SUS motorima već od 2025. godine.

Da bi se ispunili ekološki ciljevi zacratni u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, EU namerava još više da pooštri granične vrednosti emisije ugljen-dioksida (CO2), azotnih oksida i drugih izduvnih gasova.

Ovde je, međutim, sve još uvek velika nepoznanica, budući da na osnovu studije Evropske komisije koja treba da odredi nove granične vrednosti, odnosno nove norme Euro 7 standarda, još uve ništa nije konačno odlučeno.

Dostupne informacije, međutim, sugerišu da će budući propisi, u nekim slučajevima, biti dosta stroži u odnosu na pravila aktuelnog Euro 6 standarda.

Evropska unija bi, najverovatnije, do kraja ove godine trebalo da objavi specifikacije novog Euro 7 standarda, kada će ova situacije, ali i sudbina dalje proizvodenje benzinaca i dizelaša, postati jasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    18. novembar 2020 | 15:06

    Mozda to u Srbiji krene 2125..

  • todor

    18. novembar 2020 | 14:34

    Ma koji crni ev 7 standard,bice njima kako kazu kompanije,prvo kompanije im finansiraju kampanje tako da moraju misevi da slusaju! A ,ovo je samo trabunjanje za raju!

  • Boki

    19. novembar 2020 | 19:52

    Mislim da stroge regulative oko upotrebe fosilnih goriva nisu zbog ekologije već tu stoji politička pozadina. Glavni izvori nafte su na istoku, Rusija živi od izvoza nafte i gasa. Ako se ukine njihova upotreba istok će baciti na kolena. Jer ako ćemo se brinuti o emisiji gasova, prvo teba zabraniti toplane na ugalj, termoelektrane i ložišta u domaćinstvima. Regulative oko izdivnih gasova automobila već su dovoljno stroge. Kada bi svi automobil zadovoljavali Euro 6 norme već bi zagađenje od strane saobraćaja bilo svedeno na minimum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA