"Ne dozvolite životinjama da ližu vaš auto!"

Možda zvuči suludo, ali kanadskim losovima u zimskim mesecima automobili dođu kao neka vrsta sladoleda...

  • 1
Losovi ližu so na kolima Printscreen: Twitter/@_CLCampbell

Kanađani ovih dana imaju jedan prilično neobičan problem. Stanovnici Alberte, koja je u ovo doba godine prekrivena snegom, pored puteva u toj provinciji mogu da vide istaknute poruke koje glase: "Ne dozvoljavajte losovima da ližu vaš automobil".

Možda zvuči suludo, ali tim velikim kopitarima, u zimskim mesecima, automobili dođu kao neka vrsta sladoleda.

Razlog tome je so koja se pospa po putevima, a koja tokom vožnje često završava na karoseriji četvorotočkaša, pa je tada losovima dostupna "na izvol'te". So je, inače, tim divljim životinjama važna zbog razvoja kostiju, rogove i jačanja imuniteta.

Zbog toga saobraćajni znakovi i pokretni elektronski bilbordi upozoravaju vozače da ne dozvoljavaju losovima da konzumiraju svoj omiljeni zimski slani dezert.

Lizanje automobila prvi put je primećeno pre nekoliko godina na području nacionalnog parka Džasper, a sve je učestalije što se više vozila pojavljuje u njihovom staništu.

Kanadske vlasti kao problem vide to što je broj losova na putevima sve veći, jer oni predstavljaju opasnost na putu, koja može da dovede do ozbiljnih saobraćajnih nesreća. Osim toga, hranjenje divljih životinja je strogo zabranjeno, pa bi oni koji ne poštuju upozorenje mogli da budu kažnjeni iznosom do čak 25.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    20. novembar 2020 | 23:12

    Zašto prosto ne idu više u njihova staništa, i problem rešen, nema auta, nema lizanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA