Turci predstavili svoj prvi automobil na struju

Gunsel B9 sa jednim punjenjem baterija može da pređe 350 kilometara, dok od 0 do 100 kilometara na sat ubrzava za 8 sekundi

  • 10
Gunsel B9 Foto: Gunsel Promo

Prvi električni automobil u potpunosti razvijen i proizveden u Turskoj republici Severni Kipar ugledao je svetlost dana na nedavno održanom trgovinskom sajmu u Istanbulu.

Projekt Gunsel razvio je Univerzitet Bliskog Istoka (NEU) na Severnom Kipru. Automobil je do sada testirao veliki broj kiparskih Turaka, od kojih su njegovi konstruktori dobili vrlo dobre povratne informacije.

Član Gunselovog odbora Ialvac Akgun kaže da će masovna proizvodnja Gunsela B9 početi 2021. godine, kao i da je, za dve godine, u planu još jedan model sa oznakom J9.

B9 je u Turskoj privukao veliku pažnju svojim ekološkim inženjeringom i dizajnom. To je prvi Gunselov prototip, za koga je kompletan inženjering, dizajn i softver u potpunosti razvijen u turskom delu Kipra, prenosi Klix.

Gunsel B9 sa jednim punjenjem baterija može da pređe 350 kilometara, dok od 0 do 100 kilometara na sat ubrzava za 8 sekundi.

Automobil ima mogućnost regenerativnog punjenja baterija, kao i upotrebe Supercharger punjača sa kojima punjenje traje svega pola sata. Takođe, iz Gunsela tvrde da njihova baterija zadržava više od 90 odsto svog kapaciteta i nakon pređenih 300.000 kilometara.

Iako još uvek nema detaljnih informacija o tome, očekuje se da će se Gunsel prvo izvoziti u zemlje regiona i balkanske države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA