≫ 

Ima li gorivo rok trajanja i da li može da se pokvari?

Odnosno, šta se dešava sa neadekvatno uskladištenim gorivom...

  • 8
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Shutterstock

Iako to danas možda i nije toliko često, neki vozači i dalje imaju običaj da gorivo čuvaju u kanisterima, i da ga skladište i u garažama, šupama ili na sličnim mestima.

Ovde se postavlja pitanje šta se dešava sa takvim zalihama, odnosno da li je pravilno na takav način čuvati gorivo, kao i to koliko dugo ono može da stoji u takvim uslovima. Dakle, da li postoji rok trajanja goriva?

U skladištima rafinernija i na benzinskim stanicma benzin i dizel se skladište se u namenskim tankovima. Stručnjaci tvrde da čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima, osim što može da ugrozi zdravlje i život ljudi, može da dovede do degradacije kvaliteta goriva i da stvori probleme prilikom njegove primene.

Kada se gorivo skladišti u adekvatnim uslovima i namenskim tankovima, koji imaju mogućnost održavanja i dreniranja (odvođenja vode koja nastaje usled kondenzacije, do koje dolazi zbog razlike u temperaturam u i izvan tankova), benzin može da se čuva i do dve godine, dok se dizel čuva do šest meseci.

Dakle, čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima može da ga pokvari, pri čemu je dizel gorivo ugroženije, navodi HAK. Rok upotrebe goriva u kanistrima je, tako, samo nekoliko meseci. Neki ugljovodonici iz goriva ispare, a neki reaguju sa kiseonikom iz vazduha, što utiče sa opadanje kvaliteta i "kvarenje" goriva.

Zbog toga se savetuje da, ukoliko to nije neophodno, ne treba stvarati zalihe goriva u garažama, pošto je reč o visokozapaljivom materijalu, kome sa stajanjem opada kvalitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.banovci

    30. novembar 2020 | 22:58

    Za 1000 din nema sta da se pokvari

  • Sremcica

    30. novembar 2020 | 22:27

    Od kako znam za sebe a imam 35godina uvek se pricalo da nafta moze da stoji koliko oces i ne moze da izvetri a za benzin da moze.Znaci totallno kontra od navedenog.E sad za evro dizel i ostale izmisljotine ne znam kako stoje stvari i da li vetre

  • Aleksandar

    30. novembar 2020 | 21:46

    Koliko vozila ima nema potrebe za skladištenjem. Da toci dunavom sve bi se potrosilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA